2024. április 26., péntek

Költségvetés, akcióterv, kinevezések

Hosszas vita után egybehangzó szavazás a zentai képviselő-testület ülésén – Ifj. Fodor István a Történelmi Levéltár igazgatója
Branislav Bugarski tartományi titkár is szólt a képviselőkhöz

Branislav Bugarski tartományi titkár is szólt a képviselőkhöz

A zentai képviselő-testület tegnapi ülésén hosszas, de nem túlzottan érdembeli vita után a napirendi pontok többségét egyhangúlag elfogadták a képviselők. Rácz Szabó László, a képviselő-testület egyetlen, a MPSZ színeiben politizáló ellenzéki képviselője is csupán egy alkalommal szavazott nemmel, ugyanakkor az általa sürgősségi ügyrendben kért napirendi pont meghozatala kapcsán a képviselők többsége tartózkodott. Rácz Szabó ugyanis az ülés elején arra kérte a képviselőket, hogy vitassák meg, illetve fogadják el azt a javaslatát, miszerint Zenta önkormányzata hozzon határozatot, amelyben kijelenti, hogy a jelenlegi nehéz körülmények közepette képtelen újabb, Nyugatról visszatoloncolt embereket befogadni. Rácz Szabó szerint erre azért van szükség, mert a város központjában így is számos ilyen idegen látható. Szavazáskor 21-en tartózkodtak, ketten ellene, egy képviselő pedig a javaslat mellett adta le a voksát.

A többi napirendi pont közül a legnagyobb vitát Zenta község 2015. évi foglalkoztatási akcióterve módosítási javaslatának megvitatása és a költségvetés módosítása váltotta ki. Ezek a verbális párbajok azonban inkább a (közel)jövőben esedékes választások előszeleként, a képviselőcsoportok előkampányolásának részeként zajlottak le, és csupán arra voltak jók, hogy a rekkenő hőségben elhúzzák a közgyűlés idejét, mivel – ahogyan a fentiekben már említettük – kettő híján az összes napirendi pontot egyhangúlag elfogadták. Ezek közé tartozik a Zenta község 2015. évi költségvetéséről szóló, a január–június időszakra vonatkozó jelentés is, ami szerint az idei költségvetés 42,34 százalékban valósult meg az elmúlt hat hónapban. A büdzsét a felhasználók saját eszközei nélkül 929 millió dinárosra tervezték. Ebből az év folyamán 305 millió dinár folyt be, 88 millió dinárt pedig az előző évből hoztak át, ami összesen valamivel több, mint 393 millió dinár, s ez elfogadhatónak tekinthető. A jövedelmi oldalon nagyobb a megvalósulás a vállalkozók adójából, s egyes tartományi forrásokból is befolytak az eszközök, a mezőgazdasági földterületek bérbeadásából származó pénz viszont egyelőre kisebb, ugyanis a szerződések alapján szeptemberben érkeznek ezek a befizetések, emellett a közeljövőben árverést is tartanak majd, ezenkívül régi adósságok is rontják az összképet. A költségvetés felhasználóinak a költségeit fedezni tudták, ahogyan a fizetési kötelezettségeknek is képesek eleget tenni, s kifizették a Te-To Cukorgyárral szembeni hatmillió dináros tartozást is.

Az idén másodszor került sor a költségvetés módosítására, ami ezúttal pozitív okok miatt történt: 58 millió dinárral lett megemelve a költségvetési keret a sikeresen megpályázott projektumoknak köszönhetően. Ebből 23 millió az önrész, 37 millió dinárt pedig más forrásokból nyertek. E projektumok egy része utak építésére vonatkozik (az ipari parkban, a Radivoj Ćirpanov utcában, a Mezőgazdasági utcában, a Tornyosi úti kerékpárút második szakaszának a kiépítése). Emellett sikerült anyagi eszközöket szerezni a vízvezeték-hálózat kiépítésére a Dózsa György, a Petar Gorčić és a Makszim Gorkij utcában, a szennyvízcsatorna kiépítésére a Kertek helyi közösségben stb.

A képviselők úgyszintén egyhangúlag elfogadták Zenta község 2015. évi foglalkoztatási akciótervének módosítási javaslatát, amelynek értelmében az önkormányzat 830 ezer dinárral járul hozzá 23 zentai fiatalnak az átképzéséhez. A fiatalok elméleti oktatása július 8-án kezdődött és december 31-éig tart az adai Műszaki Iskolában, az átképzés gyakorlati részét pedig 2016. február 15. és március 1. között végzik a zentai Rasco Tamp vállalatban. A képzés befejeztével a fiatalokat azonnal fel is veszik a horvát érdekeltségű cégbe, és két évig kötelesek lesznek itt dolgozni.

A képviselők felmentették tisztségéből Molnár Tibort, a zentai Történelmi Levéltár megbízott igazgatóját, az intézmény igazgatójának ifj. Fodor Istvánt nevezték ki.

A tegnapi ülésen úgyszintén felmentették Bűn Zoltánt, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatóbizottsági tagját, helyette Bálind Mónika szabadkai lakost nevezték ki.

A testület tegnapi ülésére ellátogatott Branislav Bugarski tartományi régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár, aki a képviselő-testületben bevezetett elektronikus szavazási rendszer gyakorlati alkalmazására volt kíváncsi. A beruházás 2,6 millió dinárba került, amelyből 1,225 millió dinárt a Tartományi Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság fizetett, a maradékot pedig a zentai önkormányzat biztosította.