2024. április 25., csütörtök

Magyar és szerb kézimunkák

Moholon megnyílt a II. Észak–Dél Etnotalálkozó
Az etnotalálkozó résztvevői

Az etnotalálkozó résztvevői

A moholi művelődési otthonban hétfő este tartották meg a II. Észak–Dél Etnotalálkozó elnevezésű rendezvényt, amelynek keretében ünnepélyesen megnyílt a helyi Aranykezek Kézimunka-egyesület és az užicei Klub Tri egyesület Zlatne Ruke kézimunka-szekciójának közös kézimunka-kiállítása. A tárlaton a házigazdák hagyományos magyar kézimunkákat állítottak ki a fehérhímzéstől a vadvirágos hímzésig, a vendég kiállítók pedig kilim szőtteseket, zsinórcsipkét és hagyományos szerb hímzéseket. A kézimunka-kiállítás július 26-áig tekinthető meg a moholi művelődési otthonban.

Telečki Elvira, a moholi Aranykezek Kézimunka-egyesület elnöke elmondta, hogy az II. Észak–Dél Etnotalálkozó elsődleges célja a szerb–magyar kulturális kapcsolatok erősítése. A tapasztalataik szerint ugyanis a dél-szerbiai régióban élők többsége nem ismeri a vajdasági magyarok és szerbek hagyományait, ugyanakkor az itt élők sem ismerik eléggé az ottaniak kultúráját. Ezért a két egyesület közötti együttműködés kiváló lehetőséget kínál, hogy a két régió lakossága megismerje egymás hagyományait, és erősítsék a két nép közötti kulturális kapcsolatokat. A moholi kézimunkázók vezetője megjegyezte, hogy a két egyesület vezetői 2008-ban a MIRK-en ismerkedtek meg, és akkor határozták el a közös rendezvény megtartását, amit tavaly sikerült első ízben megszervezni. Júliusban Moholon, majd októberben Užicén szerveztek egyhetes közös kiállítást, amelyet a szerbiai városban több mint négyezren látogattak meg. Telečki Elvira hozzátette, hogy jövőre szeretnék továbbfejleszteni a rendezvényt, amelyhez ha sikerül elég támogatót találni, akkor egy délnyugat-szerbiai egyesületet is bevonnak a találkozóba.

A II. Észak–Dél Etnotalálkozó megnyitóünnepségén felléptek a moholi Novak Radonić Általános Iskola diákjai, a Novak Radonić Művelődési Egyesület és a Csobolyó Művelődési Egyesület tagjai, valamint a Midnight Táncklub táncosai. Végezetül Patyi Lajos tartományi képviselő átadta a barátságserleget a találkozón részt vevő egyesületek vezetőinek, a kiállítókat és a támogatókat pedig oklevéllel jutalmazták a rendezvény szervezői.