2024. április 25., csütörtök

Életfogytiglani börtönre ítéltek több mint százötven kínai fatolvajt Mianmarban

Illegális fakitermelés vádjával életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek szerdán százötvenhárom kínai állampolgárt Mianmarban.

Az ügyben eljáró észak-mianmari bíróság két fiatalkorú vádlottat tíz év börtönbüntetéssel sújtott. Az életfogytig tartó elzárás a mianmari törvények szerint általában húsz évet jelent, az elítéltek ennek letöltése után rendszerint kegyelmet kapnak.

A délkelet-ázsiai ország hadserege januárban vette őrizetbe a fatolvajokat a Kínával határos Kacsin tartományban. A biztonsági erők a művelet során több mint négyszázharminc faszállító teherautót lefoglaltak.

A mianmari hatóságok 2014-ben betiltották a faexportot. Szakértők szerint az üzlet ennek ellenére virágzik, mivel az illegális fakitermelésben részt vevők általában meg tudnak egyezni a helyi hadurakkal és katonatisztekkel.

A törvényszék egy 1963-as jogszabály alapján járt el, amelynek értelmében akár életfogytig tartó börtönbüntetés is kiszabható azokra, akiket bűnösnek találnak köztulajdon ellopása vagy hűtlen kezelés miatt.

A bíróság döntése heves tiltakozást váltott ki Kínában. A ranguni kínai nagykövetség túl szigorúnak minősítette az ítéleteket.