2024. április 19., péntek

Öt évet kapott sikkasztásért Mubarak volt miniszterelnöke

Korrupciós vádak alapján öt év szabadságvesztésre ítélte szerdán a kairói büntetőtörvényszék Ahmed Nazífot, a Mubarak-rezsim utolsó hét évének miniszterelnökét.

A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Nazíf a pozícióját kihasználva törvénytelen úton jutott 64 millió egyiptomi fontnyi (2,3 milliárd forint) készpénzhez, illetve ingatlanokhoz. A vádiratban az utóbbiak között említik a magas rangú tisztviselő tulajdonába került földeket és több lakást is az alexandriai tengerparton álló híres apartmanházban, a Four Seasons szállodának is otthont adó San Stefano Grand Plazában.

Az ítélet ellen fellebbezést lehet benyújtani.

A vádak szerint Nazíf egy közhasznú szervezetnek álcázott céget is létrehozott, amelynek a különböző kormányszervek és egyéb szervezetek körülbelül 35 millió fontnyi pénzadományokat fizettek az exkormányfő nyomásának engedve.

Nazífot - akinek kabinetjét Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök a hatalma elleni 2011. január 25-i felkelés első napjaiban oszlatta fel - a törvényszék a börtönbüntetésen felül 53 millió egyiptomi font pénzbírságra ítélte.

A volt miniszterelnököt első fokon három év börtönre ítélték, de perét újrakezdték, miután a kairói semmítőszék helyt adott fellebbezésének.
Hosszú vádlajstromán olyan pontok is szerepeltek, amelyek szerint feleségét, valamint a perben ugyancsak vádlottként szereplő két fiát is javakhoz és előnyös pozíciókhoz juttatta. A bíróság Nazíf fiait 48 millió font kártérítésre kötelezte.

A Mubarak-éra 2011-ben perbe fogott tisztségviselői ellen indított korrupciós eljárások vádlottjait eddig a legtöbb esetben felmentették.

A Mubarakra és fiaira közpénzek hűtlen kezeléséért tavaly kiszabott börtönbüntetéseket a kairói semmítőszék az év elején eltörölte, és az ügy újratárgyalását rendelte el. A 86 éves exelnök ennek ellenére továbbra is abban a börtönszanatóriumban tartózkodik, amelyben az elmúlt évek alatt ellene folyó eljárások miatti fogságának nagy részét töltötte.