2024. április 19., péntek
SOCIETE GENERALE BANK

Csökkennek a dináralapú hitelek kamatai

Ha a Szerbiai Nemzeti Bank irányadó banki alapkamata a továbbiakban is csökkenő tendenciát mutat, várható, hogy az ügyviteli bankok által kiosztott hitelek kamatai is alacsonyabban lesznek – jelentette be tegnap Dejan Vučinić, a Societe Generale Bank ügyfélszolgálatának vezetője.

Mint kifejtette, 2014 májusa óta az SZNB irányadó banki alapkamata szinte egyharmadára csökkent, az akkori 9 százalékról a jelenlegi 6-ra, ami a dináralapú hitelek „olcsóbbodásához” is vezetett. Ez a gyakorlat az ügyviteli pénzintézetek hitelpolitikájára is rányomta bélyegét, így a Societe Generale Bank is kedvezményezett feltételekkel kínálja szolgáltatásait ügyfeleinek. Míg tavaly májusban 20,95 százalékos kamatot számoltak fel, jelenleg az egyéves törlesztési futamidőre igénylet készpénzkölcsönöket 9,95, a hétéves törlesztésre szólókat pedig 15,95 százalékos kamattal adják.

– Ha az irányadó banki alapkamat tovább csökken, újabb kedvezményben részesülhetnek az ügyfelek – mondta Dejan Vučinić.

A Societe Generale Bankban igényelt hitelek összegének átlaga jelenleg 2600 euró értéke közelében alakul, ami csökkentő tendenciát mutat, hiszen tavaly a hitelek átlaga megközelítette a 3000 eurót.

Az ügyfélszolgálat vezetője azt is érdemesnek tartotta megjegyezni, hogy pénzintézetükben a kölcsönök szinte teljes egészében (98 százalékban) dináralapúak.