2024. március 28., csütörtök

Mégis bunda a bunda

In medias res – vagyis a dolgok közepébe vágva kezdődött a szerbiai labdarúgó-Szuperliga: az első fordulóban mindjárt született egy olyan eredmény, amely miatt a szerb labdarúgás a tájékoztatási eszközökben kiemelt helyen szerepelt. Az OFK Beograd ugyanis – kisebb meglepetésre – a félidőben 2:0-ra vezetett a Crvena zvezda ellen, utána azonban a piros-fehérek 45 perc alatt hatszor voltak eredményesek, s 6:2-re megnyerték a találkozót.

Aki jár fogadóirodába, tudhatja, melyik a két legjobb tipp: az egyik, amikor a hazai vagy a vendégcsapat vezet a félidőben, s a második félidőben az ellenfél megfordítja az állást és nyer. A másik pedig, amikor egy találkozón hétnél több gól születik. Minden fogadó ilyen mérkőzésre vágyik, mint a vasárnapi volt, hiszen ha egy szelvényen megjátssza a két tippet, akkor a befizetett 1000 dinárból 1 millió 400 ezer lesz.

Nemzetközi porondról is emlékezhetünk olyan mérkőzésre, amelyen az egyik csapat vezetett a félidőben, aztán mégis a másik nyert. Például az 1999-es BL-döntő, amikor a Bayern az utolsó pillanatokban kapott két gólt, s a Manchester Unitedé lett a trófea. A hihetetlen fordulatok közé sorolható a 2005-ös BL-döntő is, amikor a Milan 45 percnyi játék után 3:0-ra vezetett a Liverpool ellen, azonban az angolok egyenlítettek, majd a tizenegyesek biztosabb értékesítésével megnyerték a legrangosabb európai kupasorozatot.

Jelenet az OFK Beograd–Crvena zvezda mérkőzésről, amellyel a hírek szerint az UEFA és az Interpol is foglalkozik majd (Fotó: Beta)

Jelenet az OFK Beograd–Crvena zvezda mérkőzésről, amellyel a hírek szerint az UEFA és az Interpol is foglalkozik majd (Fotó: Beta)

Az OFK Beograd–Crvena zvezda mérkőzést az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) árgus szemekkel figyelte, mivel a megszokott befizetésekhez képest sokkal többen fogadtak a találkozóra. Amikor az UEFA mindent megtesz, hogy megtisztítsa a labdarúgást a fogadási csalásoktól és a botrányoktól, akkor Szerbiában megrendeznek egy olyan mérkőzést, amelyen a két legjövedelmezőbb tipp egyszerre érvényesül. Természetes, hogy ezután mindenki erről a mérkőzésről beszél. Elsőként Aleksandar Šapić, a korábbi vízilabdázó tette közzé bejegyzését a Twitteren, amelyben arról ír, hogy „eljött az a pillanat, amikor végső ideje, rendet tenni a Marakanán”. Milivoje Mirkov, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség munkatársa már jelezte, megvárja az UEFA reakcióját, s utána ő is vizsgálatot indít. Mirkov szerint „az a tapasztalatom, hogy ilyen esetekben az érintettek nem kívánnak velem együttműködni, éppen ezért eljött az idő, hogy az állami szervek foglalkozzanak ezzel a problémával”. Hétfőn Zvezdan Terzić, a Crvena zvezda főigazgatója sajtótájékoztatón azt mondta: „a Zvezda felszólítja az UEFA-t, az Interpolt, a szerb rendőrséget és az ügyészséget, hogy alaposan járjon utána mindennek, ami a szerb labdarúgásban történt, de ne vasárnappal kezdje, hanem onnantól amióta Tomislav Karadžić az FSS elnöke”. Terzić hozzátette: „nézzék meg a Vojvodina–Čukarički mérkőzést, amelyen négy olyan gól született, amelynél ő még a világon nem látott furcsábbat, mert ha nem hinne a két említett klub képviselőinek korrektségében, akkor azt gondolná, hogy előre megbeszélték az eredményt”.

A Crvena zvezda már az Európa-liga selejtezőjének első fordulójában búcsúzni kényszerült, most pedig egy bundagyanús mérkőzéssel kezdte meg szereplését a bajnokságban. A lejtőn nehéz megállni, egyelőre úgy tűnik, nem is sikerül.

Magában dünnyöghet az ember, hogy minek ezzel foglalkozni, jól tudjuk, hogy évek óta gondok vannak a szabályok betartásával, csak most éppen elég ügyetlenre sikerült a kivitelezés. És valóban így van, recseg-ropog a sportélet Szerbiában, mégis születnek nemzetközi sikerek. És talán jelen pillanatban az a legaggasztóbb, hogy azok a fiatalok, akik nemrég megnyerték az U20-as labdarúgó-világbajnokságot, a szerb Szuperligában nevelkedtek, nevelkednek, ebben a közegben kapták és kapják meg azokat a tanácsokat, útmutatást, amely az egész életüket meghatározza majd. És évekkel később majd tőlük várja az ország népe, hogy felnőttként is megállják a helyüket az Európa- és/vagy világbajnokságon. Borítékolom: nem fog sikerülni. És nem ők lesznek érte a hibásak, hanem azok, akik hagyták a törvénytelenségeket, elnézték a csalást, a hazugságokat.