2024. április 20., szombat

Két lakóépület is megrongálódott a hétvégi tűzeset során Topolyán

Mint arról már hírt adtunk lapunk hasábjain, a szombatról vasárnapra virradó éjszakán tűz ütött ki az Alekszandr Puskin utca 17-es szám alatti ház egyik melléképületében, az udvar egyik zsúfolt szegletében. A tűz továbbterjedt, és súlyos anyagi károkat okozott a közvetlen közelében található két lakóépületben.

Čedomir Marković, a Puskin utca 15-ös szám alatti ház lakója arról számolt be lapunknak, hogy felesége éjfél körül ébresztette fel, amikor az ablakon keresztül pislákoló fényre lett figyelmes. Ezután átszaladtak a szomszédba, hogy figyelmeztessék az ott lakókat, de azt látták, hogy ők ekkor már gumicsővel próbálják eloltani a tüzet. Azonnal értesítették a tűzoltókat, amit többen is megtettek a környék lakói közül. Csakhamar, az elbeszélések szerint 20 perc elmúltával, megérkezett egy tűzoltóautó két emberrel. Ez kevésnek bizonyult, és végül a kishegyesi és bácskossuthfalvi tűzoltók segítségével sikerült megfékezni a tüzet.

Markovićékhoz a ház végében lévő éléskamra felől érkezett a tűz, és innen terjedt tovább. A tetőzet szinte teljes egészében a tűz martalékává vált, a faszerkezet szénné égett. A cserepek a földre hullottak, az ablakok betörtek. A tűz, a lángok nagyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az épülettől többméternyi távolságban lévő fák levelei is megperzselődtek. A keletkezett kár hatalmas, bár a hivatalos kárbecslés még nem történt meg. A tűz mellett az oltáshoz használt víz is további károkat okozott. Eláztatta a bútorokat, és több helyen megrongálta a vakolatot.

Az épület nem volt biztosítva, így mindenféleképp jól jön a károsultaknak a helyi közösség támogatása, amelyet hasonló esetben nyújtanak a rászorulóknak. Milan Janus, a topolyai helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, hogy reményei szerint ezúttal is segíteni tudnak, bár a támogatás összege kérdéses, amíg nem hoznak határozatot róla. A tűzeset során személyi sérülés nem történt.