2024. április 19., péntek

Ismét új búzát „őrölt” a szélmalom

Völgyparton falunapi ünnepséget tartottak

Jár a malom címmel falunapi ünnepséget rendeztek vasárnap este Völgyparton a szélmalomnál, ahol együtt ünnepelt a falu apraja-nagyja, akik minden vendéget itallal és finom lángossal fogadtak. A rendezvényen volt fogatos felvonulás, lángossütő verseny, tombola a falubeliek adományából, valamint művelődési műsor, amelyen a helybeli fellépők mellett törökfalui és tornyosi művelődési egyesületek tagjai is bemutatkoztak. A rendezvényt a falubeliek szervezték Bagány Andrea, Molnár József és Utasi Andrea vezetésével és a törökfalui helyi közösség támogatásával.

Ünnepség a szélmalomnál

Ünnepség a szélmalomnál

– A törökfalui helyi közösséget három település alkotja: Valkaisor, Völgypart és Törökfalu. A búza aratása Valkaisoron történik, nekünk szélmalmunk van, igaz, vitorlája nincs, de megőröljük az új búzát. Utána Törökfaluban van a kenyérszentelés, ahol megünnepeljük az új kenyeret. Ez hármas ünnepség, de minden falu megtartja a saját ünnepségét, így Völgypart is – magyarázta Molnár József, a törökfalui helyi közösség titkára, aki egyébként völgyparti. – Az ünnepségre összejön a család, a rokonok és az ismerősök. A valkaisori aratóversenyen csapatok vesznek részt, Völgyparton és Törökfaluban művelődési egyesületek lépnek föl, akik kultúrműsort mutatnak be a helybelieknek.

A völgyparti ünnepség közkedvelt pillanata a tombola és a lángossütő verseny. Bagány Andrea elmondta, hogy a falubeliek nagyon kedvelik a tombolát, amelyre minden évben összeadják a nyereményt. Ez alkalommal is több mint száz nyeremény volt, köztük dinnye, nyúl, pálinka, bor, bolti csecsebecsék és ruhaneműk, a fődíj pedig 25 kilogramm liszt volt.

– Minden évben van lángossütő versenyünk. Ezen a falubeli asszonyok egy kiló lisztből lángost sütnek, amit elhoznak az ünnepségre, és azzal kínálgatjuk a vendégeket. A helyszínen zsűrizzük a lángosokat, és ajándékkal díjazzuk azt a munkát, amivel ők hozzájárulnak ahhoz, hogy szebbé tegyék a falu ünnepét. Minden faluban van pletykálkodás, irigység és mindenféle rossz dolog, de a legjobb az, hogy az ünnepi alkalmakkor összefog a falu. Az emberek szeretettel vannak egymás iránt, és mindenki mindent megtesz, hogy ez a nap minél szebb és jobb legyen mindannyiunk számára – közölte Bagány Andrea.

A lángossütő verseny huszonhat helybeli nő vett részt. A versenyt a zsűri szerint Zabos Rózsa nyerte, Pintér Diana lett a második, Ódri Margaréta szerezte meg a harmadik helyet, a különdíjat Takács Zsuzsanna érdemelte ki. A díjazottak jutalma vásárlási utalvány volt. A lángos sütéséhez a lisztet Molnár József és családja adományozta a résztvevőknek.

A rendezvény zenés-táncos művelődési műsorral zárult, amelyen Bagány Andrea és Barsi Zsuzsanna a gyerekekkel bemutatták A cifra falu ünnepe című mesejátékot, Boros Magdolna és Török Klára verset mondott, a völgyparti kisiskolások táncoltak, valamint tánccal mutatkozott be a falubeli Molnár Enikő és Emese. Továbbá fellépett a törökfalui Búzavirág asszonykórus, a Százszorszép ME gyermekcsoportja néptánccal és énekkel, a Török Szegfű asszonykórus, valamint Nagy Rózsa énekes, illetve a tornyosi Ady Endre ME tamburazenekara.