2024. április 25., csütörtök
Európai Filmek 22. Nemzetközi Fesztiválja, Palics

Elidegenedés

Andrew Haigh: 45 év (45 Years)

Kate (Charlotte Rampling) és Geoff (Tom Courtenay) negyvenöt éve boldog házasságban élnek. Házasságkötésük negyvenötödik évfordulójának megünneplésére készülnek éppen, amikor Geoff váratlan hírt kap Svájcból, aminek hatására felfed a múltjából egy titkot feleségének, amiről a közösen leélt évek alatt mindvégig hallgatott. A titok tárgya fél évszázadon át jégbe fagyva feküdt az Alpokban, felszínre kerülésének egyáltalán nem kellene befolyásolnia a férj és a feleség kapcsolatát, mégis, felbukkanása új megvilágításba helyezi a már lezártnak tekintett múltat.

Andrew Haigh nagyon alaposan ábrázolja egy idős házaspár hétköznapjait, a kudarcba fulladt szexuális aktustól kezdve az olvasmányélmények kitárgyalásán keresztül a kutyasétáltatásig. A mindennapok egyhangúságát észrevétlenül alakítják át a titok feltárulásához köthető apróságok: a férfi egyre többet dohányzik, szétszórt, zsémbeskedik, nehezére esik olyasvalamit megtenni, amiért korábban rajongott, egyedül bemegy a városba, amit korábban nemigen szokott.

A nő kezdetben arra ösztönzi férjét, hogy meséljen arról, mi minden történt a megismerkedésük előtt, aminek köze van a titokhoz. A férfi kissé vonakodik, majd amint belekezd a mesélésbe, mintha nem tudná abbahagyni, egyre több részletet tár fel, végül már a felesége kéri meg, hogy ne meséljen többet a múltjáról, a férfi távollétében közben ő kezd kutakodni férje múltjában. Arra gondol, nem biztos, hogy a férfi teljesen őszinte volt vele szemben, és abból az időszakból, amíg nem ismerték egymást, hordoz magában valamit, ami házasságuk negyvenöt éve alatt befolyásolta az életüket, és kihatással volt a legkisebbektől kezdve a legfontosabb döntéseikre.

A feleség tragédiája abban rejlik, hogy egy mozzanat a múltból teljes mértékben átértékelteti vele egész életét, férjének megítélését, más megvilágításban látja már a közösen leélt időszakot, az addig harmonikusnak hitt negyvenöt esztendőt, s hiába állítja a férje, hogy élete legjobb döntése az volt, amikor rábeszélte őt, hogy férjhez menjen hozzá, Kate becsapva érzi magát.

Mit lehet kezdeni az új érzéssel, amely alapjaiban rengeti meg a legközelebb álló személybe vetett bizalmat? Andrew Haigh nem ad választ a feltett kérdésre, csak felsorakoztatva a hétköznapok apró eseményeit, tolakodás nélkül, kerülve a hatásvadász megoldásokat, rámutat az ember érzelmi világának sokrétűségére. Ebben kiváló alakításukkal óriási segítségére vannak Charlotte Rampling és Tom Courtenay, akiknek minden arcrezdülése a helyén van.

Rendező: Andrew Haigh. Producer: Tristan Goligher. Forgatókönyvíró: David Constantine, Andrew Haigh. Operatőr: Lol Crawley. Szereplők: Charlotte Rampling, Tom Courtenay. 95 perc, 2015, Nagy-Britannia.