2024. április 19., péntek

Harminchárom év börtön a gázolajmaffia tagjainak

A belgrádi Felső Bíróság szervezett bűnözéssel foglalkozó osztálya 2007 januárja és májusa között történt gázolaj-hamisítás és -értékesítés bűntette miatt hétfőn 5 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte Miša Stojanovićot, míg 16 tettestársára összesen 28 és 7 hónap börtönbüntetést róttak ki. Az ítélet szerint Miša Stojanović, a Protekt vállalat tulajdonosa és vezérigazgatója volt a szervezője annak a bűnözői csoportnak, amelyet többek között hivatali visszaéléssel, megvesztegetéssel és kenőpénz elfogadásával, valamint hamisgázolaj-értékesítéssel vádoltak. Az ítélet szerint Stojanović Görögországban vásárolt petróleumot, amelyet, hogy megkerülje a jövedéki adó befizetését, festékek és lakkok előállításához szükséges alapanyag címen hozott be Szerbiába, ahol később azt tettestársaival D2-s gázolajként értékesíttették. A letöltendő börtönbüntetés mellett Stojanovićnak, Dragan Milaknak és Slobodan Obradovićnak az ítélet jogerőre lépését követő 60 napban vissza kell fizetnie az államnak a 98 659 199 dinárnyi jogszerűtlenül megszerzett vagyonát.

Srđan Knežević, a Knez petrol tulajdonosa 1 év 8 hónap és Siniša Popadić, a vállalat igazgatója 1 év 4 hónap börtönbüntetést kapott, mert a cég benzinkútjain a görögországi petróleumot D2-es gázolajként értékesítették és gázolajliterenként 2,43 dinár jogtalan haszonra tettek szert. Kneževićnek ezen kívül vissza kell fizetnie az államnak 4 929 954 dinárnyi jogtalanul megszerzett vagyonát, míg Saša Bogdanović, a Šumadija drvo tulajdonosának, akit a bíróság 1 év 8 hónap szabadságvesztésre ítélt, 1 586 389 dinárt kell visszafizetnie.

A bíróság megállapította, hogy a gázolajmaffia üzletelésében nagy segítségre talált Slavko Pavlović, az Adóhatóság belső ellenőrzési osztályának akkori igazgatóhelyettes személyében, aki a bűnözői csoportnak tanácsot adott, hogy miként kerülje meg a jövedéki adó befizetését, és miként fogalmazza meg a végzések elleni panaszait. Stojanović Pavlovićot egy 27 ezer eurós Volkswagen Passat típusú személygépkocsival vesztegette meg. Pavlovićot a bíróság 3 éves letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

Radovan Vranješ, Dušan Lukić, Nadešda Ćirić, Branislav Milatović és Miodrag Jokić kereskedelmi felügyelő a jegyzőkönyvek meghamisítása miatt egyenként 1 év 4 hónap börtönbüntetést kaptak. A Protekt, a Kolor Bravo, a King Trans, a Trgošped Trans munkatársai, Saša Marinković 1 év 6 hónap, Slobodan Obradović 3 év 3hónap, Nenad jovanović 1 év, Dalibor Vidaković 2 év 3 hónap, Dejan Trezić 2 év és Dragan Milak 3 év 3 hónap börtönbüntetést kaptak. A Fellebbviteli Bíróság tavaly júniusban semmissé tette az üggyel kapcsolatban meghozott első fokú ítéletet, amelyben Stojanovićot 6 év börtönbüntetésre ítélték és a bűnvádi eljárás lényegi megsértése miatt az ügy újbóli tárgyalásáról döntött.