2024. április 20., szombat

Nagyobb személyes biztonságot követelnek a kínai orvosok

Kínában több mint 600 ezer orvos írta alá azt az online petíciót, amelyben követelik, hogy a hatóságok állítsák meg a kórházi egészségügyi dolgozók elleni, gyakran halálos kimenetelű támadásokat - jelentette a kínai média kedden.

Hangjuk hallatására az után szánták el magukat, hogy a múlt héten a dél-kínai Kuangtung tartományban megkéseltek egy doktornőt, mert fejfájásra panaszkodó betegét járóbeteg-rendelésre küldte.

A kuangtungi tartományi egészségfelügyelet körlevélben kérte a kórházakat, hogy működjenek együtt a helyi közbiztonsági szervekkel, létesítsenek rendőri őrszolgálatot a területükön, vagy kérvényezzék az egyenruhások rendszeres járőrözését, hogy adott esetben mielőbb beavatkozhassanak. Arra ösztönzik az intézmények vezetését, hogy szereltessenek fel megfigyelő kamerákat, illetve rendőrségi vészjelző berendezéseket.

Az egészségügyi dolgozók érdekvédői azt hangoztatják, hogy a gyakori kórházi erőszak nemcsak fizikai sérülést és lelki megrázkódtatást okoz az orvosoknak, de negatív hatással van az általános orvos-beteg kapcsolatra is.

Egy tavaly közreadott hivatalos statisztika szerint intézményenként évente átlagosan több mint 27 ilyen erőszakcselekmény történik, közülük több végzetes. A múlt hónapban 12 esetet regisztráltak országosan. Az egyes eseteket követően általában a biztonsági intézkedések fokozására hívnak fel, de a jelek szerint ezeknek eddig nem volt elrettentő erejűk.

Egy májusban készített felmérés szerint tavaly az orvosok 13 százalékát érte valamilyen fizikai inzultus, és csaknem 60 százalékuk volt kitéve verbális erőszaknak. Az orvosok úgy érzik, nem tisztelik őket kellőképpen, biztonságukat pedig nem garantálják.