2024. április 20., szombat
HAJDÚJÁRÁS

Tömeges utánpótlás

A közelmúltban írtunk a hajdújárási Vinogradar felnőttcsapatának sikeréről, akik megnyerték a szabadkai körzeti liga küzdelmeit. Akkor még egy nyitott kérdést hagytunk a riportban, nevezetesen, hogy a csapat vállalja-e a magasabb rangfokozatban, azaz a Vajdasági Liga keleti csoportjában való szereplést. Azóta eldőlt, hogy az együttes anyagi okok miatt nem tudja vállalni a magasabb rangfokozatban való szereplést, és a Szabadkai Ligában játszik tovább.

A klub berkeiben nemcsak a felnőttekkel, hanem az utánpótlás-korosztályokkal is kiváló munka folyik. A legkisebbek, a 2004–2007-es generáció a Futball 7 versenysorozatban vett részt.

– Az őszi szezont felemásnak értékelném, a tavaszi idénnyel viszont elégedett vagyok – mondta Tešić Ervin, aki Nagy Torma Ricsárddal együtt vezette ezt a generációt. – Az első, magyarkanizsai tornán kiábrándítóan szerepeltünk, ezt követően azonban folyamatosan jöttek az eredmények. A téli tornán negyedikek voltunk, a nyolc torna közül kétszer bejutottunk az elődöntőbe, a makkhetesi téli ligát pedig megnyertük. A tervek szerint nyári ligát indítunk a szabadkai Bácska 1901 és a Csantavér csapataival együtt, ahova mindhárom klub két-két csapatot nevez be. A legkisebbekkel heti háromszor edzünk, plusz egy barátságos mérkőzést játszunk. A nemrég tartott toborzó kiválóan sikerült, hiszen a kezdőktől a serdülőkig huszonnyolcan jelentkeztek, és öt lány is bekapcsolódott a munkába. A 2005–2006-os csapattal továbbra is indulunk a Foci 7-ben – mondta Tešić.

Nagy Torma Ricsárd az előző idényben Tešićtyel együtt a legfiatalabbakkal foglalkozott, most az újoncok edzéseit vette át.

– Felemás idényt zártunk. Nem rossz dolog a Foci 7, de nagyon keveset játszottunk, havi egy-két torna nem elegendő. A legkisebbekkel összesen tizenkét mérkőzésen léptünk pályára, ami nem sok. A huszonkét csapatból a 13. helyen végeztünk, de volt olyan torna, ahol a 4., majd a következőn az 5. helyet értük el. Nem rossz helyezések ezek, hiszen a csapatban főleg helyi gyerekek játszanak. Egy Spartacus vagy egy Arena sokkal több gyereket össze tud szedni, sokkal több pénzből gazdálkodhat, ebből a szempontból nem is hasonlíthatjuk össze magunkat velük. Nyáron sem állunk le az edzésekkel, július 25-én több korosztályos csapatunkkal egy Zalaegerszeg környéki településre utazunk, majd a bajnokság kezdetéig játszunk még az SZVSE, a Bordány, a Mórahalom csapataival is. A 2015/2016-os idényben az újoncokkal a szabadkai községi ligában indulunk. Még nem tudjuk pontosan, mennyi csapat indul a ligában, 12-13 együttesre mindenképp számítunk. Minél erősebb csapatokkal szeretnénk edzőmérkőzéseket játszani, mert ekkor tudjuk meg, valójában hol tartunk. Ez lesz az első nagypályás idénye ennek a korosztálynak, nem tudom, hányadik helyre érhetünk oda. Célunk, hogy idénykezdésre megmaradjon a huszonkét fős keretünk. Örömömre szolgál, hogy négy kapusunk is van – mondta Nagy Torma.

A pionírok, Kmec Andor irányításával, a Szabadkai Községi Liga 3. helyén zárták az idényt. Ősszel még nem ment jól a játék a csapatnak, a tavaszi idényben azonban veretlen maradt az együttes.

– Jól sikerült a téli felkészülésünk, nagy volt a részvételi arány, ami meg is látszott a tavaszi eredményeinken. Erőnlétben és technikailag is riválisaink fölé nőttünk. A téli átigazolási időszakban több új játékos érkezett a csapathoz: Kovács a Szabadkából, Gubi a Spartacusból érkezett hozzánk, Nagy pedig Szegedről tért vissza. Tavasszal a barátságos mérkőzésekkel együtt tizenháromból tizenegy meccset megnyertünk, kétszer döntetlent értünk el, 50 gólt lőttünk, és mindössze 6-ot kaptunk. A kispályás tornákkal együtt a harminckét meccsből huszonöt győzelem, két döntetlen és öt vereség volt a mérleg. A tornákon két első, valamint egy-egy második, harmadik és negyedik helyet szereztünk – mondta Kmec.

A nyári felkészülés zajlik, kezdetben erőnléti edzések szerepelnek a programban, majd később a technikai elemek kerülnek terítékre. A soron következő idényben pionír- és serdülőcsapatot is indítanak a klubban, a húszfős keretből néhányan mindkét korosztályban szerepelnek majd. A bajnokság rajtjáig egy tornát szerveznének, a többi hétvégén pedig legalább egy-egy mérkőzést terveznek lejátszani. Kmec elmondta, hogy a jó szereplés folytatásában reménykednek, konkrét elvárás nincs a csapattal szemben, a lényeg a folyamatos munka.

Szalma Balázs a csapat egyik meghatározó játékosa. Az együttes teljesítményével elégedett, habár az őszi szezon jobban is sikerülhetett volna.

– Tavasszal egyszer sem kaptunk ki, még a bajnok szabadkai Champions együttesét is legyőztük itthon. A téli felkészülés jól sikerült, nagy lendülettel vágtunk neki a tavasznak, és végül a 3. helyen végeztünk. Saját játékommal elégedett vagyok, volt olyan mérkőzés, amikor három gólt rúgtam. A felkészülés nem könnyű, keményen edzünk. Erős ellenfelek várnak ránk, de megpróbáljuk megszerezni az első helyet – mondta Szalma.

A klubban a felnőttek mellett a serdülők, a pionírok és az újoncok a megfelelő rangfokozatban indulnak a következő idényben, a legkisebbek pedig a Foci 7 elnevezésű tornasorozaton vesznek részt.