2024. április 19., péntek

Rajt Szerbiában és Magyarországon

SZUPERLIGA

Szabadka: Spartacus–Radnik 0:0

Városi stadion, 400 néző, vezette: Nikolić (Kragujevac).

Spartacus: Mirković, Farkas, Kovačević, Antonić, Mezei, Jondić (Plavšić), Jočić, Makarić (Živković), Milić (Georgijević), Torbica, Ivanović.

Radnik: Šejić, Putinčanin, Krstić, Baranin, Milovanović, Ćulum, Pejčić, Stanković (Jovanović), F. Stojanović, Lazić (Arsić), S. Stojanović (Pavlović).

A 2015/16-os idény első mérkőzése egy kis ünnepséggel kezdődött, ugyanis a Spartacus és a világbajnoki aranyérmes szerb korosztályos válogatott tagjainak, Stefan Ilićnek és Stefan Miloševićnek mindkét klub képviselői alkalmi ajándékot nyújtottak át.

A mérkőzést trópusi hőségben játszották, ami próbára tette a játékosokat és a nézőket egyaránt. A versenybizottság illetékeseinek el kellene gondolkodniuk, van-e értelme ilyen feltételek közepette kifutni a pályára. Az első helyzet Filip Stojanović révén a vendégek előtt adódott, a hazaiak azonban pár perccel később Torbica révén válaszolni tudtak. A vendégek főleg pontrúgásokból és a bedobások utáni szituációkból voltak veszélyesek. A 38. Percben Ljubor Baranin dobta be a labdát a hazai tizenhatosba, pontosan Ćulum fejére, akinek fejesét Mirković védte. A félidő végéig Torbica került kétszer helyzetbe, először lövése épphogy a kapufa mellett hagyta el a játékteret, majd újabb lövését szögletre mentette a surdulicai kapus. A folytatásban húsz percet kellett várni az első lehetőségre, egyik oldalról Milić került helyzetbe, a másikról pedig Krstić emelte át Mirkovićot. A bírói ráadás második percében nagy lehetőséget hagytak ki a vendégek, amikor Miloš Milovanović került százszázalékos helyzetbe, Mirković azonban jól zárta a szöget, és a labda a kapufa mellett, az oldalhálóban kötött ki.

Az 1. forduló: Partizan–Metalac 4:0, Jagodina–Mladost 0:3, Novi Pazar–Javor 0:1, Spartacus–Radnik 0:0, Rad–Voždovac 0:2, Borac–Radnički (N) 2:1, OFK Beograd–Crvena zvezda 2:6, a Vojvodina–Čukarički találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (július 25-én): Metalac–Crvena zvezda, Radnički (N)–OFK Beograd, Voždovac–Borac, Čukarički–Rad, Radnik–Vojvodina, Javor–Spartacus, Mladost–Novi Pazar, Partizan–Jagodina.

Bajsa: TSC–Tisza 2:2 (0:1)

Bajsai pálya, 100 néző, vezette Banjeglav (Topolya). Góllövők: Todorović (11-esből) a 66., Šicar a 75., illetve Mandić a 15. és Kekezović az 54. percben.

TSC: Jorgić, Resanović, Nastić, Todorović, Cvetković, Radović, Boros Cs., Stojaković, Nemes, Đokić, Vukanovic. Játszottak még: Popin, Boros T., Branković, Marjanović, Krivokapić, Rahić, Milić, Šicar, Nedić és Milovanović.

Tisza: Bosnyák, Maslovara, Győri, Vojvodić, Kekezović, Mandić, Baštovanov, Živkovic, Mardić, Plašić, Damjanović. Játszottak még: Dražić, Mišković, Velez és Kovács.

A TSC csapata ezen a meccsen többet támadott, több helyzetet dolgozott ki, de az első félidőben azokat a csatárok rendre elrontották. A Tisza játékosai remek helyzetkihasználással 2:0 arányú vezetésre tettek szert. A második félidőben a topolyaiaknak sikerült kiegyenlíteniük.

Magyarkanizsa: Potisje–Udarnik (Meggyes) 3:2 (2:2)

Potisje-stadion, 80 néző, vezette: Ateljević (Martonos). Góllövők: Papdancsó a 17., Apró a 40. és V. Guberinić az 53., illetve Buljovčić a 25. és M. Guberinić a 36. percben.

Potisje: Csanádi, Vidović, Sarnyai, Papdancsó, Rúzsa, Tandari, Apró, V. Guberinić, Kopunović, Balgó, Đorđević. Játszottak még: Dobó, Törteli és Raffai.

Udarnik: Milosavljević, R. Knežević, Babić, Grbić, Bencsik, Stanić, Prijić, Ikonić, Puljai, Fodor, Buljovčić. Játszottak még: Torbica, M. Knežević, Kitanović és M. Guberinić.

A magyarkanizsai Potisje játékosai trópusi körülmények között játszották le első felkészülési mérkőzésüket. Dragan Bošnjak edző jelenlegi kerete jóval erősebb annál, amelyik az előző idényt befejezte a Szabadkai Ligában. Több játékos tért vissza a csapatba: Tandari az adorjáni Tiszából, Vidović a törökkanizsai Obilićből, Csanádi és Rúzsa pedig a tóthfalusi Olimpiából. Emellett az eddig Magyarországon játszó V. Gubernić, Kopunović, valamint Đorđević is immár a Potisjét erősíti. Az Udarnik elleni találkozó rendkívül élvezetes volt, mindkét csapat előtt adódtak lehetőségek. A magyarkanizsaiak szerezték meg a vezetést Papdancsónak köszönhetően, meggyesiek azonban Buljovčić és M. Guberinić találtaival megfordították az állást. Apró az első félidő végén kiegyenlített, majd a második játékrész elején V. Guberinić megszerezte a Potisje győztes gólját.

NB I.

Nem kellett sokat várni, már a bajnokság első fordulójában bajnokverésre került sor. A Honvéd–Videoton találkozó a vendégek enyhe mezőnyfölényével kezdődött. Igazi átütő erő azonban nem volt a bajnokcsapat támadásaiban, ráadásul az első félidő végén a kispestiek átvették a játék irányítását. A lagymatag második játékrész a hajrára felpezsdült. A Videoton soraiból Lang Ádám teljesen értelmetlenül kiállíttatta magát, s felelőtlen cselekedetét egy percen belül Youla góllal büntette meg. Az utolsó percekben az emberhátrányban játszó vendégeknek már nem volt erejük egyenlíteni.

Látványos találkozón tudta legyőzni a Diósgyőr az első osztályba visszatérő Vasast. A mérkőzés az angyalföldiek fölényével kezdődött, s Lázok találatával megérdemelten jutottak előnyhöz. Több kimaradt Vasas-lehetőség után Grumić kissé váratlanul egyenlíteni tudott, majd néhány perccel később a Vasasból Pajović öngólt vétett. A második félidőben újabb fővárosi lehetőségek maradtak ki. Hiába próbálkozott becsülettel a fővárosi csapat, gólt nem tudott szerezni, így verséggel kezdte az idényt.

Az MTK–Puskás Akadémia találkozón a kék-fehérek végig nagy fölényben játszottak. Torghelle a 28. percben öt méterről szerezte meg a találkozó egyetlen találatát. A hazai csapat győzelme nagyobb arányú is lehetett volna, a felcsútiak kapusa, Pogacsics azonban remek védéseivel megmentette csapatát a kiütéses verségtől.

Az 1. forduló: Újpest–Paks 0:0, MTK–Puskás Akadémia 1:0 (Torghelle 28.), Diósgyőr–Vasas 2:1 (Grumić 28., Pajović 36. (öngól), illetve Lázok 14.), Honvéd–Videoton 1:0 (Youla 84.), Békéscsaba–Debrecen 2:3 (Laczkó 13., Viczián 35., illetve Nagy 20., Tisza 68., Korhut 90.), Haladás–Ferencváros 0:2 (Lamah 10., Busai 95.).

A következő forduló (július 25-én): Debrecen–Puskás Akadémia, Ferencváros–Diósgyőr, Honvéd–MTK, Paks–Békéscsaba, Vasas–Újpest, Videoton–Haladás.