2024. március 29., péntek

Megint házi őrizetben az AC/DC dobosa

Óvadék fejében hétfőn kiengedték a börtönből és ismét visszatérhetett a házi őrizetbe Phil Rudd ausztrál dobos, az AC/DC együttes tagja, akit korábban egy új-zélandi bíróság ítélt nyolc hónap házi őrizetben eltöltendő büntetésre kábítószer-fogyasztásért.

A dobost házi őrizete szabályainak megszegése - alkoholfogyasztás - miatt vitték be ismét szombaton. A 61 esztendős zenész nem ismerte el a vádat, de a határozat szerint két héten belül újból meg kell jelennie a bíróság előtt, továbbá alkohol- és drogtesztet is csinálnak vele szúrópróbaszerűen.

A dobos Aucklandtól 200 kilométerre fekvő taurangai vízparti házában tölti nyolchónapos büntetését, amelyet tíz napja kezdett el. Ezalatt nem hagyhatja el otthonát engedély nélkül és elektronikus nyomkövetőt is viselnie kell. A szabályok megszegése esetén ismét börtönbe kerülhet.

A zenészt tavaly novemberben tartóztatták le, miután a vádak szerint halálosan megfenyegette egy alkalmazottját és egy ismerősét le akarta fizetni, hogy ölje meg, mert szólóalbumának nem volt sikeres a bemutatkozása.

Rudd ügyvédje a bíróságon elmondta: ügyfele stressz és drog hatása alatt volt, amikor elkövette a bűncselekményt, amelyet a jogász dühös telefonhívásként írt le. A bíróság enyhítő körülményként figyelembe vette, hogy a zenész kibékült azzal, akit halálosan megfenyegetett és jóvátételt fizetett neki.

Rudd a tárgyaláson elismerte a fenyegetést, a bíróság a gyilkosságra való felbujtás vádját bizonyítékok hiányára hivatkozva végül ejtette és csak a házában talált nagy mennyiségű kábítószer birtoklása és kábítószer-fogyasztás miatt ítélték el.

Rudd a heavy metal bandából való kiválása, 1983 óta él Új-Zélandon. 1994-től ismét az együttessel játszik, de maradt a szigetországban, ahol egy étterme is van. Az AC/DC jelenleg zajló világkörüli turnéján Chris Slade helyettesíti Ruddot. Két előadásuk az év végén Új-Zélandon is lesz.