2024. március 29., péntek

„A filmes szakma ünnepe”

A palicsi filmfesztivál megnyitóján sor került a Lifka Sándor-díj ünnepélyes átadására is

Szombaton este Palicson megkezdődött az Európai Filmek 22. Nemzetközi Fesztiválja. A palicsi szabadtéri színpad nézőtere idén is zsúfolásig megtelt a filmkedvelőkkel.

A palicsi filmfesztivál megnyitóján sor került a Lifka Sándor-díj ünnepélyes átadására is (Fotó: Molnár Edvárd)

A palicsi filmfesztivál megnyitóján sor került a Lifka Sándor-díj ünnepélyes átadására is (Fotó: Molnár Edvárd)

A közönséget és a filmes alkotókat elsőként Maglai Jenő, Szabadka város polgármestere üdvözölte:

– Ez a fesztivál kiemelkedő helyet foglal el, hiszen nemzetközi filmes színtéren is már bizonyított és a város kulturális identitásának megkerülhetetlen tényezőjévé vált. A kortárs európai film alkotói évről-évre izgalmas, a valóságot faggató filmeket készítenek. Hol ironikus, hol humoros, hol szatirikus alkotásaik rólunk szólnak, arról, ami körülvesz bennünket. Az európai filmek aktuális kérdésfelvetései megragadják, körüljárják a problémákat, esélyt adva nézőinek az átgondolásra. A palicsi filmfesztivál a filmes szakma ünnepe, amelyet Szabadka polgárai sajátjukként élik meg, a vendégek pedig fontosnak tartják – hallottuk egyebek között Maglai Jenőtől.

Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár a következőket emelte ki:

– A bemutatott filmek fontos üzeneteket hordoznak, akárcsak ez a fesztivál is. Épp emiatt meggyőződésem, hogy a tartományi vezetőség mindig támogatni fogja – hallottuk Slaviša Grujićtól

A megnyitó folyamán bemutatkozott a zsűri, valamint a programrészek szelektorai, majd pedig sor került Lifka Sándor-díj átadására. Želimir Žilnik rendezőnek Mira Banjac, a palicsi filmfesztivál tanácsának elnöke adta át a díjat, míg Roy Andersson svéd rendezőRadoslav Zelenovićtól, a palicsi filmfesztivál igazgatójától vehette át az elismerést. A megnyitón fellépett az Electe Egyesület.

Az est folyamán kezdetét vette a versenyprogram. Az érdeklődők először a The Here After (Az élet azután) című svéd–lengyel produkciót nézhették meg, majd pedig a 45 Years (45 év) brit alkotást.

Az idei palicsi filmfesztivált Roy Andersson nyitotta meg. A svéd filmrendező hosszú utat tett meg Palicsra, hiszen úgy döntött, hogy vonattal érkezik. Mint mondta, szeret vasúton utazni. A rendező arról is szólt, hogy külön megtiszteltetés számára bekerülni azon kiemelkedő rendezők sorába, akik az előző években vették át a Lifka Sándor-díjat.

A humor alapja mindig az igazság”

Roy Andersson a gyakran szarkasztikus filmjeiről a következőket mondta:

– Az élet sokrétű, az emberiség pedig sérülékeny. Ezt szeretném megmutatni a filmjeimben. A humor alapja mindig az igazság. Régebben a kommreciális filmek felé fordultam, akkor még ezeket művészet-orientált rendezők készítették, de ez a műfaj azóta az üzletemberek kezében van – fejtette ki Roy Andersson.

Želimir Žilnik öt évvel ezelőtt az Undergoround Spirit-díjat vette át a palicsi filmfesztiválon, idén pedig a Lifka Sándor-díjat. Ezzel kapcsolatban a következőket fogalmazta meg:

– Azon gondolkodtam, hogy mi változott az elmúlt öt évben, ami a filmjeimet illeti. Arra jutottam, hogy nem én közelítettem meg a fókuszban lévő témákat, hanem azok a témák váltak fontossá, amelyek eddig marginálisnak számítottak – mondta a rendező.

Az idei filmfesztivált a fesztivál vezetősége mutatta be. Radoslav Zelenović fesztiváligazgató a rendezvény jellegére tért ki:

– Amikor évekkel ezelőtt elhatároztuk, hogy ezentúl európai filmeket vetítünk, nem gondoltuk, hogy egyszer majd hosszú sorban állnak az érdeklődők, hogy európai filmre váltsanak jegyet. Ehhez persze hozzájárul az is, hogy Palicson, természeti környezetben mutathatjuk be ezeket a filmeket – mondta Radoslav Zelenović, és felhívta a figyelmet arra, hogy a fesztivál idén megemlékezik a Lifka Sándor születésének 135. évfordulójáról is.

A fesztivál programigazgatója, Miroslav Mogorović, az idei filmkínálatot ismertette:

– Olyan filmeket válogattunk, amelyek vélhetően jelentős nyomot hagynak az európai filmkészítésben – tette hozzá, majd a filmekről szólt Nikolaj Nikitin, a fesztivál művészeti igazgatója is.

– A filmek által betekintést nyerhetünk egy-egy országba, egy-egy térségre jellemző történetekbe, ezáltal jobban megismerhetjük Európát, és a más országokban élő emberek életét – emelte ki Nikolaj Nikitin.

Az idei fesztivál a svéd–lengyel The Here After filmmel indult. A közönségnek bemutatkoztak a film készítői, egyebek között Magnus von Horn rendező is, aki szerint filmje visszatükrözi a valóságot, a svéd társadalmat, és az ottani életet, viszont nemcsak elmesél egy történetet, hanem el is gondolkodtat.

Ma a palicsi filmfesztiválon

A Jadran színpadon 12 órától a Roukli című észtországi film reprízére kerül sor, míg 14 órától a My Mother (Az én anyám) című olasz produkcióra. Ugyanitt a Párhuzamok és ütközések programrész keretében 17 órától a One Floor Beyond (Egy emelettel lejjebb) című filmet vetítik, 19 órától pedig az In The Crosswind (A szelek kereszteződésében) észtországi alkotást. A belépő 100 dinár filmenként. A Szabadtéri színpadon 21 órától a Szabadtéri színpad 65 évéről láthat egy kisfilmet a közönséget, majd pedig a szerbiai Panama film lesz versenyprogramon kívül. A versenyprogram 23 órakor folytatódik, a Rams (Kosok) című izlandi filmmel. A belépő ezúttal is 300 dinár.

A Szabadegyetemen 17 órától a Comeback (Visszatérés) című szlovákiai film lesz megtekinthető, míg 19 órától a Délibáb, Hajdú Szabolcs rendezésében.

A Lifka Sándor Art Moziban 17 órától az ökológiai filmeket bemutató programrész keretében a The Pearl Button francia–chilei–spanyol filmet vetítik. Ugyanitt egy rendhagyó vetítésre is sor kerül, 19 órától az Avala Film: Kraj ili novi početak filmet nézhetik meg az érdeklődők Srđan Knežević rendezésében.

A Danilo Kiš Alapítvány helyiségében is rendhagyó vetítésekre kerül sor az elkövetező napokban, Együtt élni címszó alatt. Ma 17 órától a Heroji bitke za ranjenike című filmet vetítik Aleksandar Rejić rendezésében.

Palicson az Abbázia moziban 21.30-tól az Our Lady of Hormones, francia, és a Crumbs (Morzsák) spanyol-etiópiai filmek lesznek megtekinthetők.

A palicsi Vigadóban, azaz a Nagyteraszon 19 órától Lengyel Gábor szervezésében létrehozott multimediális megemlékezés lesz Lifka Sándor születésének 135. éve alkalmából.

Éjjel fesztiválparty veszi kezdetét az Abbázia moziban, 23.30-tól fellép a magyarországi Pásztorz együttes, 23.30-tól pedig a Vitorlásklubban a The Gift Band zenél.