2024. április 18., csütörtök

Szerdától olvasható a gazdaságfejlesztési stratégia

„A Vajdasági Magyar Szövetség honlapján július 22-től olvasható lesz A vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiája és az ahhoz tartozó Akcióterv, amit Pásztor István felkérésére dr. Nagy Imre rendes egyetemi tanár irányításával készítettek vajdasági magyar gazdasági szakemberek. A VMSZ Elnöksége július 15-én, Tanácsa pedig július 17-ei ülésén megtárgyalta és egyhangúlag támogatta úgy a Stratégiát, mint az ahhoz tartozó Akciótervet. Mindkét dokumentumhoz megjegyzések fűzhetőek, amelyeket szeptember 10-ig a VMSZ office@vmsz.org.rs e-mail címére lehet eljuttatni.

Pásztor István elnök tájékoztatta a Tanácsot arról, hogy az elkövetkező hetekben megkezdődik a VMSZ által kezdeményezett falu-, tanya-, valamint peremkerületi gondnoki szolgáltatás a CMH működtetésében, ami a humanitárius szervezetekkel is együttműködve kiegészítő szociális szolgáltatást tud nyújtani és egyben új munkahelyek teremtését is lehetővé teszi. A program a magyar kormány támogatásával valósul meg.

A VMSZ Tanácsa ugyanezen ülésén határozatot hozott arról, hogy létrehozza a Bíró Károly Alapítványt. A párt alapítványa egyebek mellett kiemelten foglalkozik majd ún. think-thank, illetve szakmai műhelyek keretében a nemzeti identitásmegőrzés összes lehetséges vetületével, a kisebbségi autonómia, illetve az autonómiák teljes kérdéskörével, az EU-integrációval, a politikai rendszer- és alkotmánymódosítás kérdéseivel, gazdaság- és területfejlesztéssel, környezetvédelemmel. A Bíró Károly Alapítvány fontos tevékenységének tekinti még szakembereinek bekapcsolását a politikai kutatómunkával foglalkozó szervezetek hálózatába országos, illetve európai szinten” – olvasható a VMSZ hétfői közleményében.