2024. április 24., szerda

A VMSZ kilenc helyi közösségben szerzett abszolút többséget

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Kilenc helyi közösségben szerzett abszolút többséget a Vajdasági Magyar Szövetség a vasárnap megtartott szabadkai helyi közösségi választásokon – Királyhalmán, Csantavéren, Hajdújáráson, Palicson, Radanovácon, Ludason, valamint a Zorka, a Vasutas és a Kisradanovác helyi közösségben.

Bunford Tivadar, a VMSZ szabadkai elnöke a vasárnap késő esti sajtótájékoztatón kiemelte: Csantavéren 12 év után sikerült nyerni, a Zorka Helyi Közösségben pedig nyolc év után most tudtak hatalomra kerülni. Az Újfalu Helyi Közösségben szintén első lett a VMSZ, de nem abszolút többséggel. Kelebián, a Peščara, az Újváros, a Kertváros és a Harcosok sorakozója lakótelepen a második helyen végzett a párt. A Vajdasági Magyar Szövetség majdnem kétszer annyi helyi közösségben szerzett abszolút többséget, mint négy évvel ezelőtt. A VMSZ-re mintegy 9000 ember szavazott, azaz az urna elé járulók 37-38 százaléka, ami több mint a magyarok aránya Szabadkán – mondta Bunford Tivadar.

A voksoláson több mint 131 ezer személy élhetett szavazati jogával. A 37 helyi közösség 104 szavazóhelyiségében adhatták le szavazatukat, 30 667-en éltek ezzel a lehetőséggel, vagyis a szavazati joggal rendelkezők valamivel több mint 23 százaléka szavazott.

A Szerb Haladó Párt vasárnap esti adatai szerint az SZHP 27 helyi közösség területén győzött.