2024. április 25., csütörtök

Szabadkán lezajlottak a választások

A VMSZ 14–16 helyi közösségben tűzte ki célul az abszolút többség megszerzését

Vasárnap helyi közösségi választásokat tartottak Szabadkán. Tíz politikai párt és hat polgári csoportosulás mérettette meg magát, ezek összesen százharminchét listát állítottak, többen közülük csak egy-egy helyi közösségben. A Szerb Haladó Párt minden helyi közösségben listát állított, vagyis összesen 37-ben. A Vajdasági Magyar Szövetség 32 helyen indult, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga pedig 22 helyi közösségben mérettette meg magát. Őket követte a Szerbiai Szocialista Párt 14 listával, majd a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége 13 listával. A Zöldek Ökológiai Pártja három listát állított, a Szerb Radikális Párt és a Szociáldemokrata Párt pedig kettőt-kettőt. A Kommunista Párt egy helyi közösségben indult, ahogyan a Bácskai Bunyevácok Szövetsége is.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Összesen 131 013 szabadkai polgár szavazhatott. A legtömegesebb szavazókör a Sétaerdei helyi közösségben volt, ott 9679-en voksolhattak, a legkevesebben pedig, 344-en, Szabadka legfiatalabbnak számító helyi közösségben, Mišićevón.

Bunford Tivadar, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke nem sokkal a szavazóhelyek este nyolc órai zárását követően nyilatkozott lapunknak. Értesülései szerint a részvételi arány nagyjából 22 százalékos volt. Mint megjegyezte, ahhoz képest, hogy a legutóbbi, a mostanihoz képest sokkal kellemesebb időjárási viszonyok mellett, tavasszal megtartott helyi közösségi választásokon 25 százalék volt a részvételi arány, a 22 százalékkal igencsak elégedett.

– Apróbb szabálytalanságokról értesültünk, a részletekről azonban még korai lenne nyilatkozni. Ami a VMSZ eredményét illeti, bízom benne, hogy sikerül elérnünk az eltervezett eredményt, ez pedig az, hogy 14–16 helyi közösségben szerezzük meg az abszolút többséget. Persze szeretnénk, hogy minden olyan helyi közösség irányításában részt vehessünk, amelyben a magyarság számaránya jelentős – fogalmazott Bunford.