2024. március 28., csütörtök

Elrabolt három afrikai keresztényt az Iszlám Állam

Három afrikai keresztényt rabolt el Líbiában az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezet, amely vasárnap az áldozatok útlevelének fényképével hitelesítette állítását.

A közösségi médiában nyilvánosságra hozott szűkszavú tájékoztatás szerint a túszok Egyiptomból, Ghánából és Nigériából származnak.

Egy magát megnevezni nem kívánó helyi lakos azt mondta, hogy a férfiakat Szirt városától délkeletre, Nufijah településen ejtették rabul.

Az értesülést megerősítette Mohamed el-Hedzsázi, a nemzetközileg elismert líbiai kormány katonai szóvivője.

Az Iszlám Állam, hasonlóan ahhoz, ahogy azt tette Irakban és Szíriában, az észak-afrikai Líbiában is jelentős területeket foglalt el az országban uralkodó káosz miatt. Több tucatnyi embert lefejeztek és külföldi érdekeltségeket támadtak meg az ország fővárosában, Tripoliban.

Moamer Kadhafi diktatúrájának négy évvel ezelőtti megdöntése óta teljes a zűrzavar az országban, ahol számos iszlamista milícia csatározik egymással, miközben két parlament és két kormány működik párhuzamosan. Líbia keleti részén ugyanakkor az al-Kaida és az Iszlám Állam is harcol egymással befolyásának kiterjesztéséért.