2024. április 25., csütörtök

Szorongással teli várakozás

Egy újságíróra marad a Nagybecskereki Rádió magyar szerkesztősége

A Privatizációs Ügynökség meghosszabbította a határidőt mintegy 40 szerbiai médiaház privatizálására. Ezen a listán azonban nem szerepel a Nagybecskereki Rádió (Radio Zrenjanin), ugyanis nem jelentkezett komoly érdeklődő a médiaház megvásárlására. Június harmadikán arra utasították őket az ügynökségből, hogy készítsék el az újbóli vagyonfelmérést. Azóta „se kép, se hang”. Ahogy Goran Starčević, a Nagybecskereki Rádió igazgatója mondja, marad a szorongással teli várakozás októberig.

Teljes bizonytalanságban (Fotó: Kecskés István)

Teljes bizonytalanságban (Fotó: Kecskés István)

A rádió 28 dolgozója közül tízen a végkielégítés melletti távozást választották. Az illetékes minisztérium mindegyik esetben jóváhagyta a munkaévenként 200 eurónyi összeg kifizetését. Ez rövidesen – már a napokban – megtörténik, és attól kezdve csak 18-an várják a rádió további sorsának a végkimenetét. A dolgozóknak erre az átmeneti időszakra minimálbért ígértek, de még ennek a kifizetése is kérdéses.
Mint ahogy Molnár Aranka szerkesztőtől hallottuk, ezek után maga marad a rádió magyar szerkesztőségében, ahol ráadásul már hosszabb ideje magyarul beszélő hangtechnikus sincsen. Tehát ezentúl egy újságírónak kell nap, mint nap elkészítenie az egyórás magyar műsort. Minimálbérért, vagy anélkül.
A Nagybecskereki Rádió körzeti rádió, egyben közszolgálati is, az alapítója pedig Nagybecskerek Város önkormányzata volt. Ez a státus azonban a törvény erejével megszűnt, ami bizonytalanná teszi a minimálbér kifizetését is a következő hónapokban. A helyi rádió ugyan továbbra is rendszeresen közvetíti a városi képviselő-testület üléseit, ugyanakkor az önkormányzatban nemigen hallani érdemi megnyilatkozást a rádió privatizálásával kapcsolatban.

A Nagybecskereki Rádió esetleges megvétele iránt csak a FIT BEK Consulting küldte el a szándéknyilatkozatát, amit egyébként több más vajdasági médiaháznak is eljuttattak. Ha senki sem jelentkezik a következő hónapokban, akkor maguk a dolgozók vehetik a kezükbe a sorsukat. Ha viszont ilyen irányú érdeklődés se lesz, akkor leállítják a privatizációs folyamatot és újabb két lehetőség van: vagy megváltoztatják a vállalat tevékenységét, vagy pedig bezárják a vállalatot.
A Nagybecskereki Rádió 36 éve sugároz műsort, a nyolcvanas évek elejétől naponta egyórás, vasárnap pedig másfél órás magyar adást is. Hétvégenként van (volt) szlovák és román nyelvű műsoruk is.