2024. március 28., csütörtök
LABDARÚGÁS – NEMZETKÖZI KUPAPOROND

Meggyőző Vojvodina-siker

Nehéz helyzetben a Fradi

A szerbiai csapatoknak jól, a magyaroknak inkább rosszul sikerült az Európa-liga 2. selejtezőkörének első játéknapja, hiszen a Vojvodina 3:0-ra nyert a lett Spartaks ellen, a Čukarički az azeri Qabalát győzte le 1:0-ra, ellenben a hozzájuk hasonlóan hazai pályán szereplő Ferencváros 1:0-s vereséget szenvedett a bosnyák Željezničarral szemben, a Debrecen pedig 2:2-es döntetlent ért el a lett Skonto vendégeként.

A Vojvodina nem bízott semmit a véletlenre, a forró, párás időben is támadó szellemben kezdte a találkozót, aminek gyorsan meg is lett az eredménye. A 6. percben szabadrúgáshoz jutott az újvidéki együttes húsz méterre a kaputól, a szabálytalanság elszenvedője, Aleksandar Stanisavljević állt a labda mögé, és a bal sarokba lőtt. Az első negyedóra zárultával már 2:0 állt az eredményjelzőn, a lett védelem eladta a labdát, amire Miljan Mrdaković csapott le, majd rutinosan a hálóba gurított. Az első félidőben adódott még néhány remek helyzet a Voša előtt, de több gól nem született. A második játékrészre jócskán visszaesett a mérkőzés tempója és színvonala, ám így is sikerült az előnyt növelni, hiszen amikor már mindenki a végső sípszót várta, egy bal oldali beadást Roman Mickevičs a saját kapujába továbbított. Az eredménnyel értelemszerűen Zlatomir Zagorčić vezetőedző is elégedett volt, a mutatott játékkal már kevésbé: „Kifejezetten elégedett lehetek az eredménnyel, ami a játékot illeti, részben elégedett vagyok az első félidővel. Jól kezdtük a meccset, idejében gólt szereztünk, irányítottuk a játékot, jó volt az eredmény számunkra. A második félidőt azonban valamiféle félelemmel kezdtük, amit nem is tudok mivel magyarázni, de korántsem ellenőriztük már annyira a történéseket. A harmadik gól biztonságot ad a visszavágó előtt.”

A másik szerbiai együttes, a Čukarički helyzete korántsem olyan rózsás, mint a Vojvodináé, az 1:0-s előny nem olyan megnyugtató, mint a háromgólos. A belgrádi együttes az 53. percben szerezte meg a győztes gólt, Nenad Mirosavljević váltotta gólra a kissé könnyű síppal befújt büntetőt. Az egygólos fórral is elégedettek az előző idény kupagyőztesénél, legalábbis erről árulkodnak az egyik hátvéd, Filip Stojković szavai: „Csodálatosan játszottunk, főleg csapatként. A célunk bejutni a harmadik körbe, és hogy vendégül láthassunk egy neves európai klubot a stadionunkban. Kellett volna lőnünk még egy gólt, az lett volna a reális a meccs képe alapján, de mindegy, előnnyel utazunk Azerbajdzsánba.”

Gera Zoltán akrobatikus mozdulata a Ferencváros–Željezničar mérkőzésen (fotó: MTI)

Gera Zoltán akrobatikus mozdulata a Ferencváros–Željezničar mérkőzésen (fotó: MTI)

A magyar csapatokra rátérve elmondható, hogy mindkét csapat megszerezhette volna a győzelmet. A Ferencváros a helyzetek alapján akár a már az első félidőben is vezethetett volna 3:0-ra. A büntetés a 90. percben érkezett, az addig a kaput is alig találó Željezničar megszerezte a győztes gólt: egy szabadrúgás Somáliáról Dženis Beganović elé került, aki külsővel kilőtte a jobb alsót. A Fradi először szenvedett vereséget tétmeccsen a Groupama Arénában, és nagyon nehéz visszavágóra számíthat Szarajevóban, ahol várhatóan a Željo szurkolói rogyásig megtöltik majd a stadiont. A zöld-fehérek német szakvezetője, Thomas Doll egyértelművé tette a meccs után, hogy a kihagyott helyzetek okozták csapata vesztét: „Nem találtunk rá olyan mértékben a játékunkra, ahogyan azt elvárjuk magunktól, persze, ez összefügg az ellenfél teljesítményével is. A nemzetközi labdarúgásban ki kell használni a helyzeteket, nem lehet öt-hat lehetőséget kihagyni. Mi ezt nem hajtottuk végre, volt három-négy tiszta helyzetünk, a meccs vége előtt nem sokkal pedig ezért megbüntettek bennünket. Pedig a csapat sokat hajtott, sokat futott, sokat küzdött.”

A Debrecen nem vallott szégyent Lettországban, az előző idényben a Virslīga 2. helyén záró Skonto otthonában, hiszen 2:2-es döntetlent játszott, és megőrizte esélyét a továbbjutásra. Remekül kezdett a Loki, Tisza Tibor már a 9. percben megszerezte a vezetést, szűk fél óra elteltével Artūrs Karašausks egyenlített. Tisza a félidő hajrájában duplázhatott volna, de a kapufát találta el, nem úgy a lett gólszerző, aki a második játékrész kezdetén vezetéshez juttatta a hazaiakat. Az értékes második gólt szinte első labdaérintéséből az új szerzemény, a csereként beálló Geoffrey Castillion szerezte a 72. percben. Kondás Elemér, a hajdúságiak edzője szerint nyerniük kellett volna: „A tervünk az volt, hogy gyorsan betaláljunk, ami sikerült is. Nem tudom, hogy ezt követően miért engedtük a Skontót kibontakozni. A második kapott gól után magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést, számos lehetőségünk volt a gólszerzésre. Nem vagyok elégedett az eredménnyel.”

A visszavágókat jövő csütörtökön játsszák.

A Sampdoria vár az újvidékiekre

Pénteken az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) székhelyén, a svájci Nyonban megtartották a Bajnokok Ligája és az Európa-liga harmadik selejtezőköre párosításainak sorsolását. Ezek szerint amennyiben a BL 2. selejtezőkörét sikerrel veszi, a belgrádi Partizan a szlovákiai Trencsén és a bukaresti Steaua párharcának győztesével találkozik, a magyar bajnok Videotonra fehérorosz vagy ír ellenfél várhat, a BATE Boriszov vagy a Dundalk.

Az Európa-liga 3. selejtezőkörében a Vojvodina továbbjutás esetén az olasz Sampdoriával méri össze erejét, a Čukaričkire nagy valószínűséggel a litván Trakait az első meccsen 4:0-ra kiütő ciprusi Apollon Limasszol vár. Ha a Fradi kiharcolja a továbbjutást Szarajevóban, a belga Standard Liège lesz a következő ellenfele, a Debrecen lehetséges riválisa pedig az izlandi KR és a norvég Rosenborg párharcának továbbjutója.