2024. április 20., szombat

„Gyilkossági kísérlet volt a támadás”

A régió vezetői továbbra is a srebrenicai incidenssel foglalkoznak

Gyilkossági kísérlet volt a srebrenicai támadás, jelentette ki Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke pénteken. Hozzátette, hogy információi szerint maga Naser Orić valamikori srebrenicai körzetparancsnok is ott volt a megemlékezésen, melyen Aleksandar Vučić szerb kormányfőt kövekkel dobálták meg, de Dodik szerint Orić álcázta magát. Az egyedüli spontán történés akkor a lincs és a tömeg bujtogatása volt, értékelte. Mint mondta, a szerb köztársasági rendőrség tagjai mindent megtesznek az eset felgöngyölítése érdekében, ám a bosnyák hatóságok akadályozzák ezt a munkát azzal, hogy a folyamatot teljesen át akarják venni. Bakir Izetbegovićot, a boszniai hármas elnökség bosnyák tagját azzal vádolta meg, hogy mindent elkövet a támadással kapcsolatos igazság elrejtése érdekében.

Zorana Mihajlović szerb kormányalelnök is hasonlóan nyilatkozott. Mint közölte, mindegy, hogy kővel, fegyverrel, méreggel próbálnak-e valakire támadni, a különféle módszerek ellenére a cél még ugyanaz marad: gyilkosság. Úgy gondolja, politikai motiváltságú támadás érte Boszniában Vučićot. Nem értett egyet Izetbegović azon kijelentésével, mely szerint a tömeg spontán reakciójáról beszélhetünk.

Dragan Čović, a boszniai elnökség horvát tagja szerint nagy sebhely mindenki számára a szerb kormányfő ellen intézett támadás, melynek kapcsán a bosnyák népnek le kell vonnia a tanulságokat. Az áldozatok helyett a rossz szervezésről és az incidensről beszél mindenki – nehezményezte.