2024. április 25., csütörtök

Vörös riasztás a hőhullám miatt

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ) vörös riasztást adott ki szombatra és vasárnapra a hőség miatt. A várható legmagasabb hőmérséklet 39 Celsius fok körül alakul. Zivatarok mindkét nap kialakulhatnak, főként Vajdaság északi részén. Az előrejelzések szerint július 24-ig Szerbiában derűs, igen meleg időre lehet számítani. Az időjósok szerint az átlaghőmérséklet meghaladja sokéves átlagot és csak hétfőn várható erőteljes gomolyfelhő-képződés, amelyet többfelé kísérhet zápor, heves zivatar. A zivatarokat viharos széllökések kísérhetik.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A humán meteorológiai előrejelzések szerint a hőhullám, a rendkívüli meleg nemcsak a beteg és idős, hanem még az egészséges szervezet számára is intenzív megterhelést jelent. Hőhullám esetén a fejfájás is egyre többeket kínoz, az alvászavarok miatt pedig sokan nem tudják kipihenni magukat és napközben fáradtnak, tompának, ingerültnek érzik magukat, de emellett csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség is. Az alváshiány az immunrendszert is gyengítheti, ezért mindenki amikor csak tud, pihenjen le, akár rövid időre is.

A rekkenő hőségben nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, ugyanis fokozott a kiszáradás veszélye, de kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. Mindig kerüljék a tűző napsütést a szabadban tartózkodás során, ugyanis fennáll a napszúrásveszély. Különösen a gyerekek veszélyeztetettek, ők nem érzékelik annyira a nagy meleget, az idősek pedig sokszor nehezen mozognak, nem tudnak azonnal a hűvösre menni. Amennyiben valaki szédülést, rosszullétet, hányingert tapasztal, azonnal kérjen segítséget. Az UV-sugárzás eléri a nagyon erős fokozatot, fényvédőkrémek használata javallott.

A narancssárga riasztás olyan veszélyes időjárást takar, amely anyagi kárt okozhat, vagy veszélyes lehet az állatokra és az emberekre nézve is. A vörös riasztás olyan kiemelten veszélyes időjárást takar, amely nagy anyagai károkat okozhat és nagyon veszélyes az állatokra és az emberekre egyaránt.