2024. április 19., péntek

Rekordév előtt az Újvidéki Kikötő

Az újvidéki folyami kikötő országos viszonylatban az első helyen áll: a nálunk megtermelt gabonának a 30 százaléka innen irányul exportra.

Az újvidéki folyami kikötő azon ritka, állami tulajdonban lévő cégek egyike, amely nyereséget mutat fel (Fotó: Ótos András)

Az újvidéki folyami kikötő azon ritka, állami tulajdonban lévő cégek egyike, amely nyereséget mutat fel (Fotó: Ótos András)

Az év első hat hónapjában 748 ezer tonna árut raktunk át, s tekintettel arra, hogy a búza jól termett, megkezdődhet az export, és az év végéig az egymillió tonnát is meghaladhatja a kikötő forgalma. Ilyen eredménnyel egyik kikötőnk sem tud dicskedni az országban, sem a prahovói, sem a belgrádi, sem pedig a pancsovai.

A köztársasági gazdasági minisztérium végzésével összhangban a kikötőt nem fogják magánosítani, a részvények 99,64 százaléka az állam tulajdonában van, és így is marad – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet pénteken tartott meg dr. Aleksandar Milovančev, a kikötő vezérigazgatója.

Százharminc foglalkoztatottja van a cégünknek, amely 24 hektáron terül el. Az exporticikkek közül kukorica, búza, szójabab kerül nálunk átrakodásra, míg az import főként a műtrágyára meg a különböző fémárura vonatkozik – mondta Milovančev.

A vezérigazgató kitért arra is, hogy az utóbbi időben sok szó esett a folyami gabonakalózkodásról. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ezek az esetek a kikötő területén történnek, s hogy a rendőrség jobb felszereltsége útját állhatná ennek a jelenségnek.