2024. április 24., szerda

Stúdiót nyitott a VRTV Zomborban

Tíz évnyi, zömmel nem megfelelő körülmények közt eltöltött tudósítói munka után saját stúdiót nyitott Zomborban a Vajdasági Rádió és Televízió, három kamerával, két vágóasztallal és közvetlen FTP adatátviteli kapcsolattal a VRTV felé. Az Újvidéki Televízió délutáni híradójába való közvetlen bejelentkezéssel szerdán hivatalosan is megkezdte működését a zombori stúdió, ahonnét szerbül, magyarul, horvátul és bunyevácul tudósítanak a tiszteletdíjas újságírók, akiknek lehetőségük van élőben bejelentkezni a közszolgálati tv adásaiba a stúdióból, de az utcáról is.

Veljko Petrušić, a VRTV tudósítóhálózatának vezetője emlékeztetett, hogy egy évvel ezelőtt a zombori tudósítóknak egyetlen kamera állt rendelkezésükre, de az is olyan állapotban, hogy vagy működött, vagy nem. Jelenleg három kamerával, két szolgálati kocsival rendelkeznek, egy éve pedig még egyes eseményekre kerékpáron jutottak el a tudósítók. Kiemelte, hogy a stúdió és a tudósítóhálózat fölfejlesztése nem jöhetett volna létre a Tartományi Művelődésügyi és Tájékoztatási Titkárság hathatós támogatása nélkül, valamint a VRTV programbizottságának zombori tagja, Mata Matarić igyekezete hiányában.

Slaviša Grujić: Máshol a kétnyelvű műsornak is örülnének, a zombori stúdió négy nyelven tudósít (Fotó: Fekete J. József)

Slaviša Grujić: Máshol a kétnyelvű műsornak is örülnének, a zombori stúdió négy nyelven tudósít (Fotó: Fekete J. József)

A zombori tudósítóház szerdán kezdte meg működését, amikor Predrag Čurčija stúdióvezető élőben jelentkezett be a közszolgálati televízió 17 órai, szerb nyelvű híradójába Slaviša Grujić tartományi titkárral folytatott beszélgetésével.

– Külön örömmel tölt el ennek a térségnek a többnyelvűsége és kulturális sokszínűsége. A négy nyelven történő műsorkészítéssel sok televízió szívesen büszkélkedne, hiszen soknak még kétnyelvű adása sincsen. A Vajdaságban minden polgárt megillet az anyanyelvi tájékoztatás, Zomborból négy nyelven tudósítják a VRTV műsorait, így több szempontból is igazolt az ennek a közszolgálati médiaháznak nyújtott támogatásunk – nyilatkozta a tartományi művelődési és tájékoztatási titkár, Slaviša Grujić.

Az ünnepélyes stúdióátadón részt vett Srđan Mihajlović, a VRTV vezérigazgatója, aki kiemelte, hogy a vajdasági közszolgálati rádió és televízió programcélja a polgárok felé közeledés.

– Stratégiai feladatunk a tudósítóhálózat továbbépítése és megerősítése, és műsorainkkal a teljes tartomány megszólítása, a helyi témák és a kisember középpontba emelése. Ez erős tudósítóhálózat nélkül megvalósíthatatlan – mondta Mihajlović.

A megnyitón az is elhangzott, hogy folyamatban van nyolc digitális kamera beszerzése, ezeket a kihelyezett stúdióknak szánják, amelyek mindegyike közvetlen internetes kapcsolatban áll az anyaszerkesztőséggel, így lehetőség nyílik körkapcsolásokra, élő bejelentkezésekre is, nem csupán vágott anyag küldésére.