2024. április 23., kedd

Megoldódik a hotel sorsa?

Megtartotta 28. ülését a Topolya községi képviselő-testület – Németh Anna kerámiaművésznek ítélték a 2015-ös Pro Urbe díjat

Határozati javaslat Topolya község 2015. évi költségvetésének újraelosztásáról és Határozati javaslat Topolya község adósságvállalásáról nagyberuházási kiadások fedezete végett. Elsősorban a fentebb jegyzett két határozati javaslat, a 2. és a 3. napirendi pont elfogadását előzték meg parázs viták, egymásnak feszülések a Topolya községi képviselő-testület július 16-án tartott 28. ülésén, amelyen 8 napirendi pont került megvitatásra, végül elfogadásra.

– A költségvetés újraelosztására azért volt szükség, mert a pénzügyminisztériumból érkezett egy utasítás, amely alapján technikai változtatásokat kellett rajta eszközölni, ami meg is történt. Ami a változásokat illeti: a tervezett bevételek 28 millióval megnőttek, és ennek is helyet kellett adni a költségvetésben – nyilatkozta az ülést követően a Topolya községi képviselő-testület elnöke, Plohl Edvin, aki a harmadik napirendi pont kapcsán csütörtökön ekképpen fogalmazott:

– Egy korábbi döntése a képviselő-testületnek, hogy a hotelt meg kell vásárolni, nem hagyni, hogy tovább csúfítsa Topolya központját. Így most erre hitelt szükséges felvenni, amely várhatóan 10–12 millió dinár lesz, de a döntés úgy szól, hogy 40 millió dinárig van lehetőség felvenni kölcsönt.

Kérdésünkre, mik az önkormányzat további tervei a hotel épületével kapcsolatban, a kkt-elnök válaszában kifejtette:

– A hotel épületével kapcsolatos további terveket a polgárokra bíznánk, tehát egy lakossági fórumon, a lakosok meghallgatása után dőlne el, hogy milyen rendeltetést szeretnénk szánni ennek az épületnek – mondta Plohl.

A testület csütörtöki ülésén határozatot hozott továbbá a topolyai község múzeuma alapítói határozatának módosításáról és bővítéséről is. A határozat elfogadása értelmében Topolya Község Múzeumának alapítója Topolya község, amely nevében az alapítói jogokat Topolya községi képviselő-testülete és a Magyar Nemzeti Tanács látja el. A község, mint Topolya Község Múzeumának alapítója, részlegesen átruházza alapítói jogait s az alapítói betét tőkéjének 50%-át a Magyar Nemzeti Tanácsra. A Magyar Nemzeti Tanács az intézmény – Topolya Község aúzeuma iránt alapítóként lép fel, hiszen az említett intézmény a magyar nemzeti közösség művelődését illetően nagy jelentőséggel bír. Többek között a fentebb leírtakat is tartalmazza e határozat. Az ülésen a képviselők határozatot hoztak még a 2015-ös Pro Urbe díj odaítéléséről Németh Anna kerámiaművész, topolyai lakos részére.

– Az idén 17 jelölés érkezett a Pro Urbe díjra, ezek közül egyet szavazott meg a bizottság. A szabályzat előirányozza, hogy legtöbb három díjat lehet egy évben kiosztani, de ez nem kötelező érvényű, tehát lehet háromnál kevesebb is – fogalmazott indoklásában lapunknak nyilatkozva a kkt-elnök, aki egyben a Topolya községi képviselő-testület Pro Urbe Díj Odaítélésének Eljárását Lefolytató Bizottsága elnöki pozícióját is betölti.