2024. április 19., péntek

Miért csökkent a tavak vízszintje?

Az utóbbi napokban szembetűnően csökkent a víz szintje a nagybecskereki Béga-tavakban. A Városi Vízművek közleménye szerint minden évben kicserélik az egyes és a hármas számú tavak vizének egyharmadát. Most is e miatt a folyamat miatt csökkent a víz mennyisége.

(Fotó: Kecskés István)

(Fotó: Kecskés István)

Jelenleg a Žitoproduktnál levő egyes számú tó vizének a felfrissítése a vége felé közeledik, és hamarosan visszaáll a tó szokásos vízszintje. Ezt követően ugyanezt elvégzik a város központjában levő hármas számú tavon is. A közvállalat sajtószolgálatának a magyarázata szerint a víz cseréje a hét hat napján történik, két műszakban. A víztisztító két hét alatt százezer köbméter vizet tisztít meg. A vízcsere után a tavak vize másodosztályú lesz és a várható hőhullám nem okoz majd ökológiai problémákat. A víz tisztább lesz, csökken benne a foszfátok és nitritek mennyisége, ami csökkenti az algák és a növényzet terjeszkedését. Ez utóbbiban sokat segítene a halasítás is, ami azonban az elmúlt két évben elmaradt. A vízcsere mellett a tavakból a napokban eltávolították a fölösleges növényzetet is.
A félig befejezett Béga-tavak karbantartását akadályozzák a tisztázatlan vagyonjogi állapotok is. Ugyanis a város a Városi Vízművekre bízta a velük való gazdálkodást, ugyanakkor pedig a tavak formálisan a Vajdaság Vizei (Vode Vojvodine) közvállalat tulajdonában vannak, amelynek jóváhagyása nélkül például nem lehet halasítani, sem pedig lehalászni a halat a tavakból. A Vízművek sajtószolgálata szerint az elmúlt években ezt többször is kérelmezték, de jóváhagyást nem kaptak. Pedig a tavak vizének tisztán tartása könnyebb volna, ha növényevő halakkal halasíthatnának és ha időnként lehalásznák az öt kilónál nagyobb halakat.