2024. március 29., péntek

Fafaragótábor a „Szilfa utcában”

Oromhegyesi beszélgetés az alkotókkal
Fafaragók és alkotásuk

Oromhegyesen az Atlantis Garden diszkó mögötti kis erdőben rejtőzik az Ulmus Egyesület alkotóháza, ahol az elmúlt néhány napban rendezték meg az ötödik nemzetközi fafaragótábort. Ennek keretében készültek el Nick Ferenc, Baksics Tibor, Szalai Norbert, Bagi Rafael, Erdélyi István és Szemcsuk István fafaragómesterek és Törő György iparművész keze nyomán azok az alkotások, amelyek – az elmúlt évekhez hasonlóan – Magyarkanizsa, Oromhegyes, illetve a környező települések közterületeit díszítik majd.

Az idei tábort is a Falvak Kultúrájáért Alapítvány berkeiben működő Dunai Nemzetközi Alkotókör keretében rendezték meg – nyilatkozta Törő György szekszárdi fafaragó, népi iparművész, s hozzáfűzte, hogy a magyarországi és vajdasági fafaragókból álló kollektíva elsődleges célja az, hogy lakhatóvá, szebbé tegyék a kistérségi településeket. A fafaragók az idén Szent Mihály életnagyságú szobrát varázsolták elénk tölgyfából, ezenkívül a tavalyelőtt elkészített és nagy sikert arató betlehem szoboregyütteshez készítettek három újabb alkotást, Magyarkanizsa számára pedig két új díszpaddal is előrukkoltak.

A bonyhádi Szemcsuk István, vagyis a Tanár Úr (nyugdíjba vonulásáig egy szakképzőben volt tanár) nem először vesz részt az oromhegyesi fafaragótábor munkájában, s elmondta, hogy ezúttal is nagyon élvezte a fafaragómesterekkel való munkát. Lapunknak elmondta, hogy Oromhegyesen teljesen otthon érzi magát.

– A tábor valóban egy családi kör – emelte ki. Elmesélte, hogy az idei alkotásokat tölgyfából faragták, ugyanis ez az egyik legtartósabb fa, amely – amennyiben jól van lekezelve – kinn a szabadban is sokáig eláll. Ezután mindenki kiválasztotta, hogy melyik alkotáson kíván dolgozni. Az alkotások elkészítéséhez a kézi szerszámokon kívül gépeket is alkalmaztak, mivel manapság ez már gyakorlattá vált. Munkáikat elkészültük után alapozóval lekenik a gombásodás és a különböző rovarok ellen, majd bázisfestékkel festik át a szobrokat.

Az idei tábor házigazdája is Erdélyi István oromhegyesi fafaragómester volt, aki az önerőből, bárminemű hazai, magyarországi vagy európai uniós támogatás nélkül kiépített Ulmus-alkotóházban és a körülötte lévő telken alakította ki a fafaragók paradicsomát. Elmondta, hogy az alkotóház felépítésével régi álmát sikerült megvalósítania, s egy helyre összehoznia a táborlakók étkeztetését, a szállást és a munkát is.

Az Ulmus (szilfa) Egyesület épületében, illetve telkén 30 személyes csapatokat tudnának fogadni. Az alkotóházban van konyha, fürdőszoba és korlátozott számban elszállásolási lehetőség is. A vendéglátó reményének adott hangot, hogy ezentúl rendszeresen itt tudják megszervezni a fafaragók táborát, de képzőművészekkel is szívesen együttműködnek. Az oromhegyesi fafaragó megemlítette, hogy jövőre esetleg a gyermekek számára is szerveznek tábort, amelynek keretében a legkisebbek a szüleikkel együtt is megismerkedhetnek a mesterség fortélyaival.