2024. április 19., péntek

Ma ér véget a Nagykunsági Alkotótábor

Idén jubilál a bácsfeketehegyi tábor – Induláskor a nagykunsági hagyományok megőrzését tűzte ki célul a tábor, de azóta kibővült a tartalma

Nagy hagyománya van a Bácsfeketehegyen zajló Nagykunsági Alkotótábornak, hiszen a Feketics Művelődési Egyesület idén XX. alkalommal szervezte meg. A tábor ma ér véget egy kiállítással, amelyen megtekinthetők lesznek az itt készült alkotások. Sárándi Gyöngyi oktató arról számolt be lapunknak, hogy az idei táborban átlagosan 40 gyerek van mindennap.

A számítógépezés helyett kézműveskednek a gyerekek (Fotó: Lakatos János)

A számítógépezés helyett kézműveskednek a gyerekek (Fotó: Lakatos János)

– Főleg helyi résztvevői vannak a tábornak, de sokan jönnek Kishegyesről is. A foglalkozások 9-től 14 óráig tartanak, közben van egy uzsonna és egy kis játék is. A gyerekek megtanulják a foltvarrást, a hímzést, a gyöngyfűzést és -szövést, a papírhajtogatást, a szövést, a pihenők során pedig népi gyermekjátékokat játszanak. A táborban 5–15 éves gyerekek vesznek részt, és azt tapasztaljuk, hogy ez a korosztály szeret hagyományos dolgokkal foglalkozni, hiszen sok köztük a visszatérő – mondta el Sárándi.

Pál Károly, a művelődési egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a kezdetekhez képest kibővült a foglalkozások köre.

– Az elnevezés nem teljes mértékben fedi az itt folyó munkát, hiszen a nagykunsági hagyományok ápolása csak részben képezi a tábor tárgyát. Húsz évvel ezelőtt olyan szándékkal indult az első tábor, hogy Bácsfeketehegyen minden tekintetben megőrizzük és ápoljuk a nagykun hagyományokat. Az elnevezés is ez alapján alakult ki. Az elmúlt években folyamatosan megtartottuk a tábort, és voltak olyan időszakok, amikor a Nagykunságból jöttek oktatók – mondta el Pál, majd arról is szólt, hogy a jövőben, az anyagi lehetőségektől függően, szeretnék erősíteni a tábor nagykunsági hagyományokhoz kötődő részét. A helyszínt biztosító Kultúrotthon udvarában lévő tájmúzeum is lényeges, mert itt megtekinthetők a kun származáshoz köthető múltbéli tárgyi emlékek, hangoztatta az elnök. A részt vevő gyerekek főként bácsfeketehegyiek, de annak is hagyománya alakult ki, hogy a szülők Kishegyesről átviszik a gyerekeket. Ennek kapcsolaterősítő szerepe van, ami hosszú távon közösségerősítő tényezővé válhat, a község magyar közösségének szempontjából – véli Pál.

A XX. Nagykunsági Alkotótábort a Szekeres László Alapítvány, Kishegyes község önkormányzata és a bácsfeketehegyi helyi közösség támogatták, valamint a részt vevő gyerekek szülei az anyagköltség összegével. Emellett az oktatók önkéntes munkájukkal járultak hozzá a tábor sikeréhez. A táborvezető és a foltvarrásoktató Tóth Harangozó Vera, a gyöngyfűzést és -szövést Nagy Anikó oktatta, a papírhajtogatást Kovács Rozália, a népi játékokat Tokity Etelka, a szövést pedig Sárándi Gyöngyi.