2024. március 19., kedd

Horvátország befogad félezer menekültet

Horvátország két éven belül 550 Európai Unión kívüli menekültet fogad be, hogy a többi tagországgal együtt könnyítsen a Görögországra és Olaszországra nehezedő, jelentős migrációs nyomáson – erről csütörtöki ülésén döntött a horvát kormány. Ranko Ostojić belügyminiszter kijelentette: „ez a válaszunk azokra a humanitárius katasztrófákra, amelyek az utóbbi időben a Földköz-tengeren történnek”. Kiemelte: a kormány az EU-tagállamok vezetőinek júliusi megállapodásában vállaltaknak tett eleget, amely szerint 40 ezer, Olaszországban és Görögországban tartózkodó migráns önkéntes áthelyezéséről és 20 ezer EU-n kívüli országokban lévő menekült betelepítéséről hoztak határozatot a résztvevők.

Bár Horvátország EU-tag, mégsem célállomás a bevándorlók számára. 2004 óta csaknem 5000 ember kért menekültstátust, és közülük mindössze 150-en kapták meg.

A horvát rendőrség az MTI-nek korábban eljuttatott tájékoztatásában arról is beszámolt, hogyha a magyar kormány megépíti a kerítést a magyar–szerb határon, várhatóan nőni fog a szerb és bosnyák zöldhatáron Horvátországba átkelni szándékozó illegális migránsok száma.