2024. április 19., péntek

Két és fél óra alatt Belgrádból Budapestre

Még az idén megkezdődhet a fővárosokat összekötő vasútvonal modernizálása – Kétvágányú, villamosított vonalon járhatnak majd a vonatok

Még az idén megkezdődhet a Budapest–Belgrád vasútvonal modernizálása, amint aláírják az ehhez szükséges magyar–kínai kormányközi és a finanszírozási megállapodást – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A Budapest–Belgrád vasútvonal korszerűsítésével kapcsolatban felállított magyar–szerb–kínai munkacsoport harmadik ülését tartotta csütörtökön a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A tanácskozást követő sajtótájékoztatón a miniszter kiemelte: a két megállapodást október 31-éig írják alá. Kína augusztus 15-éig megküldi a finanszírozási ajánlatát, amelynek kedvezőbbnek kell lennie a piaci feltételeknél – közölte.

A vasútvonal magyar szakasza 166 kilométer, a beruházás költsége ezen a szakaszon 472 milliárd forint – ismertette. Azt szeretnék, hogy a személyforgalomban 2,5-3 órára csökkenjen a két főváros közötti menetidő, és a Kína által a pireuszi kikötőbe behajózott, Nyugat-Európába szánt áru Szerbián és Magyarországon keresztül haladjon. A miniszter kifejtette: a beruházás keretében kétvágányúvá teszik és villamosítják a vasútvonalat, és a projektum megvalósításával a legnagyobb tengelynyomású tehervonatok is közlekedhetnek majd az új pályán, a személyforgalomban pedig a vonatok a 160 kilométer/órás sebességet is elérhetik. A kivitelezési idő becslések szerint két-két és fél év lesz – közölte.

Szijjártó Péter felidézte: Kína meghirdette az Egy övezet, egy út elnevezésű stratégiáját, amelynek célja a kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzése Európával. Erre Európában azonnal megindult a verseny, hogy mely európai országok töltik majd be a legfontosabb szerepet a stratégia megvalósításában – magyarázta. Mint mondta, Szerbia és Magyarország összefogott, hogy Közép-Európában ez legyen az a két ország, amely a stratégia keretében a legnagyobb tranzitforgalmat bonyolítja le a Kína és Európa közötti kereskedelemben. Szerbia és Magyarország földrajzi elhelyezkedése Európa szívében nagyon jó, és ebből igyekeznek hasznot húzni – tette hozzá.

Dejan Trifunović, a szerb építésügyi, közlekedési, infrastrukturális minisztérium államtitkára nagyon jónak nevezte a három fél együttműködését, hozzátéve, mindenről megállapodtak, amiről kellett. A Budapest–Belgrád vasútvonal szerb szakasza 174 kilométer, a munkálatokat még az idén elkezdik – emelte ki. Hozzáfűzte: Szerbiában nagy politikai támogatottságot élvez a projektum.

Vang Hsziao-tao, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság (NDRC) alelnöke eredményesnek nevezte a budapesti ülést, és megjegyezte, hogy a következőt Pekingben tartják. Most több részletkérdésről is megállapodtak, és jól látszik, hogy közös erőfeszítéssel konszenzus érhető el és a projektum megvalósítható – vélekedett.