2024. április 24., szerda

Evangélikus lelkipásztor Kúlán

A közelmúltban Kúlán lelkészbeiktató ünnepi istentiszteletet tartottak az Ágostoni Hitvallású Evangélista Egyházközösség Imaházában. Mengyán Szofia evangélikus lelkipásztor beiktatására került sor, amely egyben történelmi pillanat is volt, mert a 135 éve fennálló protestáns egyház kúlai gyülekezete először kapott lelkipásztort, eddig ezt a tisztséget utazó lelkészek töltötték be.

A kúlai evangélikus gyülekezet lelkésze polgári családból származik. Bajsán nevelkedett, a gimnáziumot Topolyán végezte, de már az általános iskola 8. osztályában úgy érezte, hogy neki az egyházon belül kell életpályáját megvalósítani. Kiskora óta növekedett benne az elhivatottság, amelyhez a hittanórák és az istentiszteletek rendszeres látogatása is hozzájárult. A gimnázium befejeztével nem volt kérdéses számára, hogy hova tovább, így jutott el Kolozsvárra a Protestáns Teológiai Intézetbe, ahol tanulmányait folytatta, közben megismerkedett Románia csodálatos szépségeivel is.

Mint segédlelkész Szabadkán szolgált ezután, Dolinszky Gábor püspökhelyettes mellett, aki a lelkészbeiktató ünnepi istentiszteleten helyi lelkipásztorrá iktatta be Szofiát. Nem ismeretlen számára a helyi gyülekezet, mert már két éve folyamatosan kéthetente járt istentiszteleteket tartani a helyi imaházban, amely mostantól az otthona is.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint Kúlán 200 polgár vallotta magát evangélikus vallásúnak, de napjainkra megcsappant a rendszeres evangélista hitgyakorlók száma, ezért első feladatának a lelkésznő a családlátogatásokat tűzte ki célul, ezáltal hívja a hívőket az aktív hitgyakorlásra az evangélikus imaházba, de természetesen a gyermekek számára a hittanórák, gyermektáborok megszervezése, az imaház kisebb felújítása és az évek óta nem működő harang rendbetétele is fontos számára. Némely munkálatokra természetesen anyagi fedezet is kell, amelyet az egyház tulajdonában levő termőföld bérletéből és az egyházközösség támogatásával lehet majd megvalósítani, mondta el érdeklődésemre a lelkipásztor.