2024. március 28., csütörtök

A svájci hatóságok kiadtak az Egyesült Államoknak egy FIFA-tisztségviselőt

A svájci hatóságok kiadták az Egyesült Államoknak a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korrupcióval vádolt egyik tisztségviselőjét.

Az igazságügyi illetékesek csütörtökön közölték, hogy szerdán átadták a FIFA-tagot egy háromfős amerikai rendőrségi küldöttségnek, amely New Yorkba szállította. Nevet egyelőre nem közöltek, de sajtóértesülések szerint a Kajmán-szigeteki Jeffrey Webb, a FIFA korábbi alelnöke, az észak- és közép-amerikai térség (CONCACAF) egykori elnöke volt az átadott személy.
A svájci rendőrség május 27-én, két nappal a FIFA kongresszusa előtt, amerikai hatósági kérésre, korrupció gyanújával összesen hét magas beosztású FIFA tisztségviselőt vett őrizetbe, és most közülük egyet adott át.
Webb mellett többek között a másik volt alelnök, az uruguayi Eugenio Figueredo is őrizetbe került. Rajtuk kívül a FIFA etikai bizottsága ideiglenesen felfüggesztette a brazil José Maria Marint, a Costa Rica-i Eduardo Lit, a nicaraguai Julio Rocha Ochát, a korábbi alelnököt, a trinidadi Jack Warnert, a brit Costas Takkast, a venezuelai Rafael Esquivelt, a paraguayi Nicolás Leozt, az amerikai Chuck Blazert és a trinidadi Daryll Warnert - Jack Warner fiát - is.
Az amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval. Loretta Lynch, az amerikai igazságügyi tárcát irányító főügyész szerint az érintettek akár húszéves börtönbüntetést is kaphatnak.
A New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.
A FIFA-kongresszuson a svájci Joseph Blattert újraválasztották ötödik ciklusára, ám a 79 éves sportvezető négy nappal később jelezte, lemond. Blatter ellen is nyomozás folyik az Egyesült Államokban.