2024. április 25., csütörtök

Terrortámadást hiúsítottak meg Franciaországban

Egy dél-franciaországi kommandós kiképzőhely ellen tervezett merényletet az év végén vagy a jövő év elején négy fiatal, köztük egy volt katona, akik egy tisztet is el akartak rabolni és le akartak fejezni. A hétfőn őrizetbe vett négy fiatal december végén vagy 2016. január elején akart támadni, a 17 áldozatot követelő januári párizsi merényletek évfordulóján.

Három gyanúsított kihallgatása még csütörtökön is folyt, a negyedik, 16 éves fiatalt szabadon engedték. A többiek, egy 17 és 19 éves férfi, és egy 23 éves, korábban a haditengerészetnél szolgált volt katona, azt állították, hogy az Iszlám Államhoz tartoznak. A gyanúsítottak elmondták, hogy a dél-franciaországi Perpignan városához közeli Collioure-nál, a haditengerészet egyik létesítménye ellen terveztek támadást, amely ellen a volt katona „személyes gyűlöletet táplált”. A Djebril nevű férfi korábban itt szolgált. Többszöri betegállomány után 2014 januárjában szerelt le. A haditengerészet létesítménye mellett itt található a francia különleges erők egyik kommandós kiképzőközpontja is.

A gyanúsítottak azt tervezték, hogy elrabolnak egy tisztet, annak kivégzését lefilmezik, és a felvételt közzéteszik az interneten.

Az ügyre úgy derült fény, hogy a támadást kitervelő 17 éves fiatal anyja jelezte a hatóságoknak, hogy a fia Szíriába készül utazni, hogy csatlakozzon a dzsihadistákhoz. A hatóságok ezek után megfigyelték a közösségi oldalakon folytatott tevékenységét, és az is kiderült, hogy a fiú bebörtönzött dzsihadistákkal is kapcsolatot tart.

„Soha nem látott terrorfenyegetettséggel kell szembenéznünk” – erősítette meg Manuel Valls miniszterelnök. Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerint 1850 francia állampolgárnak vagy Franciaországban élő embernek vannak dzsihadsita kapcsolatai, közülük jelenleg 500-an tartózkodnak Szíriában vagy Irakban.