2024. április 25., csütörtök

Az összes magyar szak megnyílik

Zentai középiskolai helyzetkép

Tavaly ilyenkor a Zentai Gimnázium vezetősége, karöltve a község önkormányzatával, nagy csatát vívott, hogy mindegyik előirányzott magyar szak meginduljon a patinás középiskolai intézményben. Úgy tűnik, ezúttal nem lesz szükség külön erőfeszítésre, legalábbis a magyar szakok mind elindulhatnak.

Egyedül a gimnázium szerb nyelvű társadalmi szakának esetében jelentkeztek problémák az iratkozás során, ugyanis mindössze két tanuló jelezte a szándékát, hogy ezen a szakon szeretne tovább tanulni, ezért valószínűleg nem tudják megnyitni – nyilatkozta Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatónője. A magyar nyelvű általános szakra 30-an jelentkeztek, mindenki az első helyen jelezte, hogy ide szeretne iratkozni, a társadalomtudományi-nyelvi szakra 25-en, az idén újonnan elindított természettudományi szakra pedig 12-en jelentkeztek. Meglepően sokan jelentkeztek a szerb nyelvű általános szakra is, amelyen az idén 27 tanuló szeretne tovább tanulni. Az igazgatónő szerint az előző években általában legfeljebb 18-19-en érdeklődtek ez iránt a szak iránt, és a diákok száma megosztódott a társadalmi és az általános szak között.

A Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában magyar nyelven ügyintéző titkár szakon 30-an tanulhatnak tovább, a pénzforgalmi ügyintéző szakra 24-en, a kereskedői szakra pedig 7-en jelentkeztek, ezen a szakon még várható a diákok létszámának a növekedése.

Szerb nyelven az ügyintéző titkár szakon 29 tanuló tanulhat tovább, a kereskedelmi szakra jóval kevesebben jelentkeztek, így várhatóan ezt a szakot nem nyitják meg.

Az Egészségügyi Középiskolában mindhárom négyéves szak megnyílik. A középiskola egészségügyi nővér/technikusi szakára 30 magyar és 30 szerb tanuló jelentkezett, a magyar nyelvű gyógyszerészeti technikusi szakon úgyszintén ennyien szándékoznak tovább tanulni – ismertette Nagy Abonyi Zoltán, a középiskola igazgatója.

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban a természettudományi-matematikai és a képzőművészeti szak is teljesen fel van töltve – nyilatkozta Kormányos Katona Gyöngyi.