2024. április 25., csütörtök

A játék felszabadít

A zentai Legenda civil szervezet a HR Tréning Oktatási Központtal karöltve megrendezi hagyományos játéktáborát
Játékok sokasága várja a gyerekeket

Játékok sokasága várja a gyerekeket

Az elsősorban hátrányos helyzetű (szegénységben élő) gyermekek megsegítését, illetve tehetséggondozást végző szervezet július 20-a és 24-e között Zentán, a Tiszapart–Alvég helyi közösség termében és udvarában – a szervezők elmondása szerint a csodák birodalmában – tartja meg foglalkozásait, amelyek során több mint százféle társasjátékkal ismerkedhetnek meg a gyermekek, akikkel 8-tól 16 óráig foglalkoznak a szervezet önkéntesei, és kapnak reggelit, uzsonnát és ebédet is.

– A tábor ideje alatt a legkisebbek számára annyi élményt adunk, mintha csak a tengerparton töltötték volna el ezt az időt – nyilatkozta lapunknak Szeles Csaba, a civil szervezet vezetője, aki hozzáfűzte, hogy ők lényegében az együtt játszás örömét adják meg a táborlakóknak. Közösséget építenek, ugyanakkor a játék felszabadít, fejleszt, örömöt ad. Segíti a gyermek személyiségének fejlődését, megnyitja számára az utat abba az irányba, hogy felnőtt korában képes legyen szembenézni a nehézségekkel, saját tudására, tehetségére, szorgalmára alapozza életét, megtanulja értékelni a munka gyümölcsét.

Az úgynevezett táblás társasjátékok új fénykorukat élik világszerte, s a nyugati társadalmakban felismerték a hasznosságukat, ezért nemcsak számítógépen játszanak, hanem összegyűlnek és társasjátékklubokat alakítanak. A Legenda civil szervezet ezt a társasjáték-kultúrát szeretné meghonosítani, és az idei immár a tizenegyedik táboruk. A táborban ezenkívül játékfejlesztéssel is foglalkoznak, a szervezet aktivistái ugyanis, akik már tapasztalattal rendelkeznek e téren, a gyermekek kreativitását egy bizonyos irányba terelik, hogy saját társasjátékokat fejlesszenek ki.

– Saját maguk találják ki, hogy milyen legyen a játék világa, kik legyenek a szereplők, milyen legyen a játék mechanizmusa – ecsetelte az egyesület elnöke, s elmondta, hogy ezt a gyermekek rendkívül élvezik. Például a tavalyi táborban a gyermekek két csoportja odahaza készített egy társasjátékot, másnap pedig bemutatták a táborvezetőknek. A tábor ideje alatt ezenkívül különböző ügyességi csapatjátékok is lesznek.

A szervezők elsősorban 6–15 éves gyermekek, illetve fiatalok jelentkezését várják, de a szülők jelenlétét sem veszik rossz néven. A tábor utolsó napján ugyanis a szülőket is elhívják, s együtt játszhatnak a gyermekeikkel, ami a kicsik számára rendkívüli élmény tud lenni – mondta el Szeles Csaba.

A játéktábort augusztus 3-ától szerb nyelvi tábor követi, amelyre olyanok is jöhetnek, akik egy szót sem tudnak szerbül, és olyanok is, akik már beszélnek valamilyen szinten. A nyelvi tábor első napján felmérik a résztvevők tudását, és a szerint osztják őket csoportokba. A játéktáborban, illetve a szerb nyelvi táborban való részvétellel kapcsolatban a 024/815-995-ös telefonszámon szerezhetnek bővebb információt.