2024. április 20., szombat

Fiatal kutatók munkáival folytatódik a Létünk Könyvek sorozata

A Létünk Könyvek sorozata 2015-ben két új kiadvánnyal gazdagodik, két fiatal kutató, Gruber Enikő és Roginer Oszkár első önálló tanulmánykötetei jelennek meg a Létünk folyóirat, valamint a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete kiadásában. Az alkotók fontos vajdasági témákkal foglalkoznak, új szempontokkal, megközelítésmódokkal gazdagítva a vajdasági magyar tudományos diskurzust.

Gruber Enikő Társadalom, kultúra, szellem című kézirata művelődéstörténeti tanulmányokból áll össze, melyek tematikája szorosan kötődik Vajdasághoz. Az írások a 19. és a 20. század egy-egy jelentős eseményét veszik górcső alá, legyen az társadalom- vagy eszmetörténeti kérdés, végigvezetve azokat az alapoktól a végkifejletig újfajta megközelítésből. A jövendőbeli olvasók a készülő kötetből például a Jó Pajtás elődjének számító Pionírújságról is olvashatnak majd több olyan téma mellett, melyekkel mindeddig szinte egyáltalán nem foglalkoztak.

Roginer Oszkár Újvidék térbeli reprezentációját vizsgálja a jugoszláviai magyar irodalomban, elsősorban olyan szerzők műveiben, akiknek alkotótevékenysége sok szállal kapcsolódik a városhoz, és műveik mind a volt jugoszláv, mind a magyar olvasóközönség előtt ismertek, gondoljunk például Tolnai Ottóra, Sziveri Jánosra, Ladik Katalinra és Domonkos Istvánra. A kötet nemcsak az akadémiai közösség számára tartalmaz sok újdonságot, hanem nagyon hasznos lehet az irodalom, de akár a szociológia és építészet szakos egyetemi hallgatóknak is.

A könyveket az év második felében vehetik kezükbe az olvasók, megjelenésüket a Tartományi Tudományügyi és Technológiafejlesztési Titkárság támogatja.