2024. április 25., csütörtök

Szarajevóban elfogadták a meghívást

Sajtóértesülések szerint szerda délutánig Bosznia-Hercegovina elnökségének mindhárom tagja elfogadta Aleksandar Vučić szerb kormányfő meghívását, hogy látogassanak Belgrádba. Egyelőre nem hivatalos értesülések szerint a látogatásra jövő szerdán, július 22-én kerülhet sor.

Bár Vučić még nem kapta kézhez a látogatás írásos megerősítését, azt azért mégis leszögezte, hogy vendégeit a lehető legszebb fogadtatásban részesíti majd. A miniszterelnök korábban már elmondta, hogy Bosznia-Hercegovina elnökségének három tagjával Szerbiában nem történhet meg ugyanaz, mint ami vele történt a srebrenicai megemlékezésen. Egyetlen hajszáluk sem görbülhet meg, mondta Vučić, aki sokat vár a találkozótól.

Közben a bosznia-hercegovinai parlament Nemzetek Háza szerdai ülésén határozat formájában elítélte a szerb miniszterelnököt ért támadást, illetve bocsánatát tolmácsolta. A Nemzetek Háza az illetékes szervektől az ügy mielőbbi felgöngyölítését és a felelősek felelősségre vonását kéri, valamint reményét fejezi ki, hogy az incidens nem hátráltatja a két ország kapcsolatinak építését. A határozatot a Nemzetek Házának szerb képviselői klubja terjesztette be.

Halid Genjac, a bosnyák képviselői klub tagja szerint az incidens mindenkinek ártott: Szerbiának és Bosznia-Hercegovinának ugyanúgy, mint Bosznia-Hercegovina minden egyes nemzetének és a srebrenicai anyáknak. Genjac veszélyesnek és helytelennek tartja, hogy egyesek merényletkísérletként próbálják besorolni az incidenst.

Martin Raguž, a horvát képviselői klub tagja fontosnak tartja, hogy az esetet ne politizálják el. A Nemzetek Házának a felelősök azonosítását kell követelnie, véli a képviselő.