2024. április 20., szombat

Vulin szerint a kerítés semmit sem old meg

Magyarország határzárja nem fogja megoldani a migránsok problémáját, haszna pedig csak az embercsempészeknek lesz belőle, nyilatkozta kedden Aleksandar Vulin munkaügyi és szociális védelmi miniszter. Mint megjegyezte, Szerbia nem avatkozhat bele abba, hogy a szomszédos országok saját területükön milyen kerítéseket, falakat húznak fel, de amit Magyarország tesz, az szerinte nem helyes és téves üzenetet közvetít a világ, az Európai Unió, valamint a migránsok felé.

– Ez egy olyan történet, amit nem befolyásolhatunk. Szerbia be fogja tartani a nemzetközi kötelezettségeit és mindazon nemzetközi egyezményt, amelyet elfogadott és aláírt, hogy minden ember számára szavatolhassa a jogokat, amely megilleti őket – mondta Vulin.

A magyar határon épülő kerítést rossz hírnek nevezte, és rámutatott arra, hogy egyrészt biztosan lelassítja majd a migránsok Magyarországra jutását, de másrészt nagyon gyorsan új embercsempész-útvonalak születnek majd Horvátországon, Románián és Bulgárián keresztül.

– Szerbia szervezetten lép fel és nagy arányban akadályozza meg, hogy az útra kelőket kihasználják a bűnözők. A kerítés csak arra lesz jó, hogy az embercsempészek még jobban meggazdagodjanak, a migránsok pedig még kevésbé érezzék magukat biztonságban – hangsúlyozta a miniszter.

Végezetül megjegyezte, hogy ahol gyenge az állam, ott erős a bűnözés, Szerbia területén pedig biztonságban vannak a migránsok.