2024. április 25., csütörtök

Válasz nélkül maradt szöveges üzenetek

Ha elfogadják a meghívást, akkor Bosznia-Hercegovina elnökségének tagjai hamarosan Szerbiába látogathatnak

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök kedden hivatalos látogatásra hívta Bosznia-Hercegovina elnökségének mindhárom tagját. Abból indul ki, hogy Szerbia és Bosznia-Hercegovina is a kapcsolataik jobbá tétele mellett kötelezték el magukat, áll a meghívóban.

Szégyen nem kellőképpen fogadni egy vendéget, jegyezte meg Vučić (Fotó: Beta)

Szégyen nem kellőképpen fogadni egy vendéget, jegyezte meg Vučić (Fotó: Beta)

Mint azt a kormányfő korábban megjegyezte, szégyen nem kellőképpen fogadni egy vendéget, és ez a megállapítás ugyanúgy érvényes a szerb, mint a bosnyák közösségre. A bosznia-hercegovinai elnökség tagjai a lehető legnagyobb biztonságban lesznek Szerbiában, egyetlen hajszáluk sem görbülhet meg, emelte ki Vučić, aki arról is beszélt, hogy mennyire meghatották a srebrenicai anyák, illetve az, ahogyan a potočari emlékközpontban fogadták.

– „Köszönjük, őszinteséget érzünk az Ön részéről” – mondták nevüket és vezetéknevüket felvállaló emberek. Hálás vagyok ezeknek az embereknek. Úgy érzem, hogy eljött az ideje annak, hogy végre túltegyük magunkat a Potočariban történteken. Minden erőmmel azon leszek, hogy Bosznia-Hercegovinával továbbra is együttműködjünk, a múltban gyökerező szenvedélyeket pedig félretegyük. Látom, hogy még ha lassan is, de mindegyik oldalon a józan ész kerekedik felül és az emberek kezdik megérteni, hogy ki milyen hibát követett el – fogalmazott Vučić, majd közölte, hogy elfogadja Bakir Izetbegović, a bosznia-hercegovinai elnökség bosnyák tagjának bocsánatkérését a szombaton, Srebrenicán történt incidens miatt.

A folytatásban a miniszterelnök sajnálatának adott hangot, amiért Izetbegović még csak le sem kezelt vele szombaton Potočariban, pedig éppen ő volt az, aki több alkalommal is meghívta a megemlékezésre.

– Az incidens büntetőjogi vonulatáról nem kívánok beszélni, hiszen ez az illetékes bosznia-hercegovinai szervek hatáskörébe tartozik. A történet emberi vonulatát és a gesztusokat viszont kommentálhatom. Ha az én vendégemmel történt volna olyasmi, mint velem Potočariban, akkor saját magam avatkoztam volna be a történésekbe – taglalta Vučić.

Bakir Izetbegović saját elmondása szerint továbbra is rosszul és megszégyenítve érzi magát a történtek miatt, hiszen úgy vélte, hogy Vučić nagy mértékben hozzájárulhat a Szerbia és Bosznia-Hercegovina, illetve a szerbek és a bosnyákok közötti kapcsolatok jobbá tételéhez, amelynek hatására stabilabbá válna a Balkán.

– A történtek ellenére is él bennem ez a remény. Soha nem lőnék saját lábamba és soha, de soha nem lenne semmi közöm egy ilyen támadás megszervezéséhez, vagy kivitelezéséhez – nyilatkozta Izetbegović azokkal a sajtóállításokkal kapcsolatban, hogy a támadás szervezőinek és kivitelezőinek némelyike hozzá közel álló személy.

A bosznia-hercegovinai elnökség bosnyák tagja azt is elmondta, hogy az incidenst követően több alkalommal is megpróbálta telefonon elérni Vučićot, szöveges üzenetet is küldött neki, a szerb kormányfő azonban eddig egyszer sem reagált. Egyértelmű, hogy egyelőre még haragszik, jegyezte meg Izetbegović.

A SAJTÓ IS KERESI A TETTEST

Nemcsak a szerbiai sajtó hasábjain jelennek meg folyamatosan találgatások azzal kapcsolatban, hogy ki állhat a támadás hátterében, hanem a bosznia-hercegovinaiban is. Hétfőn a Blic belgrádi napilap még arról értesült, hogy a támadást Asim S., a hatalmi bosnyák Demokratikus Akciópárt magas rangú tisztségviselője, Bakir Izetbegović egyik legközelebbi munkatársa szervezte meg. Kedden a szarajevói Dnevni Avaz már arról írt, hogy a szervezésért Almir Merdić tehető felelőssé. Merdić szintén közel áll a Demokratikus Akciópárt vezető tisztségviselőihez. A férfi állítólag az Iszlám Állammal összefüggésbe hozható személyekhez is közel áll.

A Dnevni Avazban megjelent írást követően a belgrádi Blic napvilágra hozta a fényképet, amelyen az állítások szerint Merdić látható, miközben maga is követ dob Vučić irányába. Merdić, aki földműveléssel foglalkozik, cáfolja az ellene szóló vádakat. Azt mondja, véletlenül keveredett a tömeg kellős közepébe és véletlenül volt ott, amikor az emberek különböző tárgyakkal kezdték el dobálni a szerb miniszterelnököt. Azért emelte fel karját, hogy megóvja a röpködő tárgyaktól és kövektől fényképezőgépét, nyilatkozta a férfi, aki arról is beszélt, hogy az utóbbi néhány napban pokollá vált az élete.

– Igen, patrióta vagyok. Amint betöltöttem tizennyolcadik életévemet, csatlakoztam a bosznia-hercegovinai hadsereghez. Ebben nem látok semmi rosszat, sőt, büszkeséggel tölt el, mert a hazámat és a nemzetemet védtem. Nem követtem el gaztetteket, becsületesen küzdöttem a hazámért. Ami Vučićot illeti, még álmomban sem fordult meg a fejemben, hogy részt vegyek egy ilyen támadásban – magyarázta Merdić.

A sajtó szerint a kommemoráció protokollfőnöke is felelőssé tehető a támadásért, mivel Vučićot a szélsőségesek elé és közé vezette. Vučić delegációjának egyik, neve elhallgatását kérő, tagja azt nyilatkozta a Blicnek, hogy véleménye szerint a protokollfőnök tudatosan vezette őket a skandáló tömeg kellős közepébe.

– Miután elhelyeztük virágainkat az emléktáblán, a protokollfőnök elvezetett bennünket oda, ahonnan az elmúlt egy évben azonosított áldozatok temetését követhettük volna figyelemmel. A tömeg egy része már ekkor skandált: „Öljétek meg Vučićot”, „Öljétek meg a csetniket”, „Allahu Akbar”. A protokollfőnök éppen ezek mellé az emberek mellé irányított bennünket – mesélte a delegáció egyik tagja.

EGY LÉPÉS HÁTRA

A bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja, Mladen Ivanić attól tart, hogy az incidens hátrányosan befolyásolja a Szerbia és Bosznia-Hercegovina közötti kapcsolatokat. Ez a folyamat már akkor elkezdődött, amikor a közelmúltban Naser Orić Svájcban történt letartóztatását követően Bakir Izetbegović kérésére elnapolták Tomislav Nikolić szerb államfő szarajevói látogatását, érvelt Ivanić, mondván, hogy ilyesmiről egyetlen normális állam sem feledkezhet meg egyik napról a másikra. A bosznia-hercegovinai, elsősorban bosnyák félnek komolyan felül kellene vizsgálnia lépéseit és döntéseit, nyomatékosította Ivanić.

– A kapcsolatok jobbá tételéhez arra van szükség, hogy Bosznia-Hercegovina elfogadja Szerbia kinyújtott karját. Ez eddig sajnos nem történt meg. Eddig egyik bosnyák vezető részéről sem láttam őszinte és komoly hajlandóságot a kapcsolatok jobbá tételére. A Potočariban történteket semmivel nem lehet megmagyarázni. Hatalmas hibát követtek el azok, akik Srebrenicából megpróbáltak politikai eseményt fabrikálni. Hosszú időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy a megosztottság helyett inkább a közös beruházásokról és reformokról kezdjünk el beszélgetni – fogalmazott Ivanić.

Denis Zvizdić, Bosznia-Hercegovina miniszteri tanácsának elnöklője egyetért azokkal a korábbi megállapításokkal, hogy a rendőrség rossz koordinációja miatt történhetett meg a támadás, azt azonban nem hiszi, hogy szervezett támadásról lett volna szó. Ha tömegben támad, akkor a legnagyobb nyúlszívű is bátor lesz, jegyezte meg Zvizdić, hozzátéve: „Azok, akik Potočariban rátámadtak Vučićra, sétáljanak végig a belgrádi Knez Mihailova sétálóutcán és próbáljanak meg ott hősködni.”