2024. március 29., péntek

Elég csak egy terrorellenes egység

A Tijana-törvény a rendőrségről szóló módosítási törvényjavaslat részévé vált

Miután a védelmi és biztonsági parlamenti bizottság megszavazta kedden a rendőrségről szóló törvény módosítási törvénytervezetét, az a parlament elé került megvitatásra. Nebojša Stefanović belügyminiszter a parlamenti ülésen kiemelte, a módosítási törvénytervezet hozzájárul majd a lakosság magasabb szintű védelméhez, ugyanakkor lehetőséget ad majd arra, hogy eltűnt személyek esetében hamarabb megkezdődjön az eltűnt felkutatása, de a rendőrség szervezési kérdéseiben is módosításra kerül sor. Ezúttal törvénymódosítás várható, ám Milorad Todorović, a belügyminisztérium titkárának szavai szerint, őszre egy teljesen új törvény kidolgozását tervezik.

A rendőrségről szóló törvény módosítása több szempontból is nélkülözhetetlen volt, egyrészt a rendőrség működése érdekében, másrészt pedig a közbiztonság fokozása érdekében. Nebojša Stefanović a keddi parlamenti ülésen elmondta, a módosítás egyik oka a terroristatámadás veszélyének lehetősége, így szükség volt arra, hogy módosítsák a meghatározott egységek bevonásának megszervezését. Mint kiemelte, a minisztérium csupán egy olyan egység megszervezését javasolja, amelynek feladata a terrorizmus elleni küzdelem, holott eddig a terrorveszélyre a terroristaellenes egységet, a terroristaellenes különleges egységet, valamint a rohamrendőrséget is be lehet vetni. Így tehát a minisztérium javaslatára a terroristaellenes egységet, valamint a terroristaellenes különleges egységet egy egységbe tömörítenék. Milorad Todorović rámutatott, teljesen új egység kialakításáról van szó, amely tagjait kötelezően alávetik majd különböző pszichofizikai felméréséknek. Ehhez az egységhez csupán a legjobbak tartozhatnak majd, a tervek szerint ez az egység mintegy 300 főt számlál majd.

A törvény másik fontos módosítása az eltűnt személyekre vonatkozik. Ennek alapján a Tijana Jurić nevét viselő törvénymódosítási indítvány a rendőrségről szóló törvény részévé válik, így az eltűnt személyek felkutatása a bejelentés pillanatában megkezdődik, amennyiben fennáll a bűncselekmény gyanúja. Todorović kiemelte, a tapasztalataik arra mutattak rá, hogy az eltűnt személyek felkutatásában a legjobb eredményeket akkor tudnak elérni, ha az eltűnés első néhány órájában megkezdődik a kutatás.

Rendőrsztrájk?

A Szerbiai Rendőrszakszervezet bejelentette, amennyiben nem teljesítik követeléseiket, július 27-én sztrájkba lépnek. A követeléseik között pedig anyagi helyzetük javítása áll, ugyanakkor követelik, hogy az illetékes minisztérium ne halogassa tovább a módosított kollektív szerződések aláírását.

– A különleges kollektív szerződés módosítási mellékletéről a Szerbiai Rendőrszakszervezet már négy hónapja tárgyal a belügyminisztérium képviselőivel, ám minden alkalommal ígéretek fejében annak aláírása hétről hétre tolódik. Öt hónappal ezelőtt egy petíciót nyújtottunk be a belügyminisztériumhoz, amit 21 054 munkatársunk írt alá, és amely alapján követeljük, hogy módosítsák azt a különleges kollektív szerződést, amibe csupán a másik reprezentatív szakszervezet egyezett bele, és amely olyan részeket vont ki a korábbi szerződésből, amelyek biztosították az alkalmazottak számára az alapvető emberi jogokat – áll a szakszervezet közleményében. Mint kiemelik: – Kis fizetéssel, megvont jogok mellett kell a rendőröknek gondot viselniük a családjukról, illetve küzdeni a terrorveszéllyel, kitéve magukat és családtagjaikat a betegségek veszélyének, hiszen nap mint nap kapcsolatot tartanak azokkal a szerencsétlenül járt személyekkel, akik számos országból érkeznek hozzánk – írják a közleményben.

A rendőrségről szóló törvény ugyanakkor a belső, a szerv működésének javításához is hozzájárul. Mint azt a belügyminiszter kiemelte, a törvénymódosítás az alkalmazottak munkaminőségének követésével lehetőséget nyújt a karrierépítésre is. Egy olyan káderosztály megnyitását is tervezik, amely a módosított törvénytervezet után megkezdheti a nemzetközi együttműködések fejlesztését, valamint a stratégia tervezésébe is belekezdenek, ez az EU-integráció során segíti majd a rendőrség munkáját. Milorad Todorović rámutatott, teljesen új, rendőrségről szóló törvény van készülőben, elfogadására várhatóan ősszel kerül sor. Huzamosabb ideje folynak a rendőrségen belüli reformok, jelentős lépéseket tettek már, de egy teljesen új törvény kidolgozására van szükség, hogy ezt végig is tudják vinni. Mint mondta, a jelenlegi törvénymódosítás, amiről a parlamenti képviselők vitatkozhattak, csupán az eredményesebb munkavégzéshez járul hozzá. Nebojša Stefanović kiemelte, a rendőrségről szóló új törvényjavaslat is elkészült már. Jelenleg annak fordítását végzik, ugyanis az Európai Bizottsághoz szeretnék azt eljuttatni felülvizsgálatra. Véleménye szerint az új törvény elfogadására ez év decemberében kerül majd csak sor.

Todorović elmondta, egyes esetekben a nyugdíjaztatás módja is változik. Ennek köszönhetően mintegy 500 olyan rendőr mehet majd nyugállományba, akik a munkájukat kiemelten nehéz, magas veszélyhelyzettel járó munkakörben végezték. Ezeknek az embereknek a végkielégítésére a köztársasági rokkantsági és nyugdíjalapból 180 millió dinárt különítenek el.

A parlamenti képviselők a rendőrségről szóló módosítási törvényjavaslatra 10 módosítási indítványt nyújtottak be.