2024. április 19., péntek

Egymásra támaszkodva a bánáti végeken

A Majdányról és Rábéról elszármazottak harmadik találkozója – Két év múlva határátkelő Magyarország felé
A találkozó részvevőit színes programmal várták

A találkozó részvevőit színes programmal várták

A közelmúltban felújított majdányi művelődési ház előtti téren és a futballpálya zöld gyepszőnyegén vasárnap délután vidám hangulatban adtak egymásnak találkozót a Majdányról és Rábéról elszármazottak, akiket a helybeliek láttak vendégül. A sorrendben harmadik találkozón a szervezők a Majdány–Rábé helyi közösség, a Vadvirágok Művelődési Egyesület, az önkormányzat és több magánszemély, vállalkozó támogatásával hangulatos és tartalmas művelődési programot állítottak össze. A meghirdetett pörköltfőző versenyre több mint húsz csapat nevezett be. Mihók Kucora Eszter, a Vadvirágok ME vezetője elmondta:

– Három éve tartottuk meg először a majdányiak és rábéiak találkozóját, a rendezvénynek nagy visszhangja volt, és tavaly is sokan összejöttek, hazalátogattak a falunkból elszármazottak közül. Így volt ez az idei találkozón is, amely egyben Majdány–Rábé helyi közösség napja is. A műsorban a helyi műkedvelők, az óvodások és iskolások mellett felléptek a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület csoportjai, kórusok és néptáncosok. A program utcabállal zárult, amelyen a Tresnyeváci Ászok zenekar húzta a talpalávalót. A vendégek megkóstolhatták a disznóhúsból készült pörkölteket.

A Paskó Csaba plébános, karnagy, diplomás szakács, Molnár Dániel (Rábé) és Kormányos László (Csóka) összetételű zsűri értékelte a disznóhúsból készült pörkölteket. A fődíjat a szomszéd falu, Oroszlámos csapata érdemelte ki Rede Vojković vezetésével, második a csókai Morajkó József, a harmadik pedig a rábéi Vas Edekon főzőcsapata.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a VMSZ elnöke, Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke, Fremond Árpád köztársasági képviselő, Dragan Babić, Törökkanizsa polgármestere és Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke, aki köszöntőjében elmondta, hogy az embert próbáló nehéz időkben példás összefogás tapasztalható a kis bánáti magyar közösségekben. A majdányiak és rábéiak felismerték, hogy csak egymásra támaszkodva, egymást segítve és megbecsülve tudnak boldogulni a bánáti sziken, ahol sohasem volt könnyű az élet.

A találkozó részvevőihez szólva a majdányi születésű Pásztor István elmondta: – Minden elismerésem azoknak a majdányiaknak és rábéiaknak, akik az elmúlt évtizedekben őrizték a tüzet, kitartottak és kitartanak ezután is. Ez a kis közösség itt, a világ végén újra életre kelt, hallat magáról. Amíg bátorítjuk, segítjük egymást, amíg osztozunk egymás bajában és örömében, addig bármilyen nehézségeket is hoznak az elkövetkező napok, ki fogunk tartani, és meg fogunk maradni a bánáti végeken is. Több mint kilenc évtized után két éven belül, ha az Isten is úgy akarja, akkor ez az út, ami Rábén végződik, tovább fog vezetni. Több mint kilencven évvel ezelőtt az út itt véget ért, nem vezetett sehová, de két év múlva meg fog nyílni a határátkelő Magyarország felé. Július 1-jén Szerbia és Magyarország kormányfője aláírta a megállapodást, amelynek értelmében 2017-ben itt határátkelő nyílik. Utána csakhamar Románia felé is megnyílhat a határ, s akkor már ez az út vezet valahová, érdemes lesz itt élni – mondta Pásztor István.