2024. április 19., péntek

A sárközi táncoktól a tamburazenéig

A hétvégén Adán megkezdődött a Vadvirág-tábor
A hétfői közös táncpróba Lukács Imre vezetésével

A hétfői közös táncpróba Lukács Imre vezetésével

A Vadvirág Hagyományápoló Kör július 12. és 19. között tartja meg Adán, a lóversenypályán a XXI. Vadvirág Néptánc- és Népzenei Tábort, ahol a délelőtti és délutáni néptánc- és népzenei oktatás mellett kézműves- és csapatépítő foglalkozások, hangszerbemutató, táncházak és koncertek várják a táborlakókat. Nem is csak őket, hiszen az esti programok, köztük a koncertek és a táncházak nyitottak a nagyközönség számára. Akárcsak a szombaton 20 órakor kezdődő gálaműsor, amelyen a táborlakók bemutatják mindazt, amit az elkövetkező napokban tanulnak meg a táborban.

Varga Lívia, a Vadvirág HK elnöke, a szervezők egyike elmondta, hogy a Vajdaságban a Vadvirág-tábor az egyik legrégebbi népzenei és néptánctábor, amelyet már huszonegy éve rendszeresen megszerveznek.

– Előbb csak próbaként szerveztük meg a tábort, majd láttuk, hogy nagyon hasznos a Vadvirág HK gyerekei számára. Nagyon sokat fejlődnek egy hét alatt, mert itt csak ezzel a kultúrával: népzenével, népdalokkal és néptánccal foglalkoznak – magyarázta Varga Lívia. – Az idén közel 70 résztvevője van a tábornak, akik több helységből jöttek, de a legtöbben Adáról érkeztek, főleg a Vadvirág tagjai. Vannak táborlakók Szenttamásról, Temerinből, Óbecséről és Ausztriából. A résztvevők korosztálya az óvodástól a felnőttekig terjed. Természetesen a foglalkozások külön zajlanak, a korosztályoknak megfelelő ismeretanyag alapján. Sokan egész hétre jönnek, de fogadunk napi látogatókat is, akinek kedve van, az csatlakozhat a hét folyamán a táborban folyó munkához. A programok 9 órakor kezdődnek. A néptánc oktatása 9 és 12 óra között zajlik, ezzel párhuzamosan folyik a népzeneoktatás is. A gyerekek déltől népdalokat tanulnak 13 óráig, utána van az ebédszünet. Ezután 14 és 17 óra között vannak a kézműves-foglalkozások. Ilyenkor is párhuzamosan folyik népzeneoktatás, mert a vonós hangszerek mellett furulyán és tamburán is lehet tanulni. Azután 17-től 19 óráig van ismét néptáncoktatás, majd fél kilenctől kezdődik az esti műsor, amelyre igyekeztünk színes programot összeállítani. A kötött program után minden este van táncház, amelyeket Resócki Roland vezet. A néptáncoktatást a haladóknak Taba Csaba tartja, aki Magyarországról érkezett párjával, és sárközi táncokat tanítanak. A fiatalabb résztvevőknek a temerini Lukács Imre és leánya, Sára oktatja a dél-alföldi táncokat. A táncanyagot igyekszünk mindig úgy kiválasztani, hogy utána abból koreográfia szülessen, vagy az év folyamán azzal áthatóbban foglalkozzunk. A népzenei foglalkozásokon Salamon Beáta tanítja a vonósokat, a furulyaoktató Varga Lilla, a tamburásokat pedig Varga Gergely és Zombori Péter oktatja. Minden hangszeroktatáson indulhatnak teljesen kezdők és haladók is. A táborban délutánonként kézműves-foglalkozásokat tartunk: a nemezelést Sturc Katarina, a gyöngyfűzést Dimény Ibolya, az agyagozást Koós Dezső, a varrást pedig Szollár Anna vezeti. A gyöngyfűzés kétnaponta van, a többi foglalkozás pedig mindennap. Az esti programok nyitottak, és ezekre várjuk a nagyközönséget. Igyekszünk színes programokat szervezni, ami nem kimondottan kötődik a népi hagyományokhoz. A táborban évek óta rendszeresen fellép a Baraparty együttes, amely nagyon hangulatos koncerteket szokott adni. Az együttes részéről ez ajándék a táborlakóknak. A környékbeli hagyományőrző együttesek is fellépnek – mondta a Vadvirág elnöke.

A tegnapi mesejáték után ma 20.30-tól a Pántlika és az Andalgó tamburazenekar ad koncertet, szerdán 20.30-kor Micsik Béla hangszerbemutatója következik, csütörtökön 20.30-kor Ki mit tud? lesz, pénteken 22 órakor a Baraparty együttes koncertezik, szombaton 20 órakor tartják a gálaműsort. Az esti programokat táncház követi, amelyen a Fokos népzenei együttes muzsikál.