2024. április 25., csütörtök

Az újvidékiek Bánk bánja nyitja a szegedi THEALTER-t

Huszonöt éves lett az európai fesztivál minősítést elnyert szegedi THEALTER, Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye. A fesztivál július 17-e és 25-e között várja Szegeden a színházkedvelőket.

A THEALTER nyitó napján, július 17-én lesz látható a fesztivál fő helyszínén, a Régi Zsinagógában a Manipulációk című előadás, amely öt régiós színházi intézmény és fesztivál közös projektuma. Az együttműködést 2013-ban a MASZK Egyesület kezdeményezte kifejezetten a 25., jubileumi THEALTER fesztiválra, felkérve Bojan Jablanovec rendezőt, a szlovén Via Negativa színházi csoport vezetőjét a koncepció kidolgozására, illetve a projektum vezetésére.

2014-ben kezdődtek meg az előkészületek, az együttműködéshez csatlakozott két határon túli magyar színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, valamint az újvidéki INFANT fesztivál. A tényleges alkotófolyamat 2015 januárjában indult, a produkciót 2015. május 23-án Temesváron láthatta először a közönség, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház TESZT fesztiváljának nyitó előadásaként. Júniusban az újvidéki INFANT fesztiválon aratott sikert a produkció, amely a szegedi bemutató után szeptemberben a ljubljanai EX PONTO fesztiválon, novemberben pedig a szabadkai Desiré fesztiválon vendégszerepel. A MASZK Egyesületet, mint hazai partnert Formanek Csaba, Levko Esztella és Szorcsik Kriszta képviseli, a Csiky Gergely Állami Magyar Színházat Magyari Etelka és Mátyás Zsolt, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat pedig Kucsov Borisz és Mészáros Gábor.

Az egyesület és a fesztivál történetének ez az egyik legjelentősebb, legnagyobb volumenű vállalkozása – ezért is tartják fontosnak a szervezők, hogy az alkotói folyamat állomásait kisfilmekben is megörökítsék. A projektum fontos célja az is, hogy megerősítse a térség színházi fesztiváljai közötti kapcsolati hálót.

Rögtön a nyitó napon, jövő pénteken játsszák Urbán András sok vitát kiváltott Bánk bán-produkcióját a Kisszínházban és a színművészetisek vizsgaelőadását, az Athéni Timont Újszegeden.

A magyarországi független színházi előadások közül többek között látható lesz a Forte Társulat – Szkéné Színház Horváth Csaba rendezésében készült Dosztojevszkij-adaptációja, Bűn és bűnhődés címmel. Első alkalommal lesz látható a fővároson kívül Pintér Béla és Társulata Bárkibármikor című új produkciója, valamint itt lesz a Kultúrbrigád-Átrium Film- Színház Igenis, miniszterelnök úr! című előadása, amelyet 50. alkalommal játszanak el a színészek, köztük Alföldi Róbert és a szegedi Hevér Gábor. Bemutatkozik a Közmunka Színház is, Messécske a Csodatévőről című előadásuk a Kisszínházban lesz látható. Visszatér a KIMI Rokka csoportja, ezúttal a Nyáry Krisztián írásaiból készült Így szerettük Őket! című előadásukat mutatják be.

A táncszínházi vonalat képviselik a SÍN produkciói: Molnár Csaba Dekameron című izgalmas összművészeti projektuma és Fülöp László „there’s an elephant in every room” című előadása, amely elnyerte a 2014-es év legkiemelkedőbb hazai kortárs táncelőadásainak járó Lábán Rudolf-díjat.

Szegedi produkciókban sem lesz hiány: az idén ugyancsak 25 éves Metanoia Artopédia Én tökéletes vagyok című alkotása a premiert követően még két alkalommal lesz látható a Grand Caféban. Az Aranygyapjú Társulat pedig az Ének Szent György vitézről című zenés bábelőadással két alkalommal is elkápráztatja a gyerekeket. Szegeden is látható lesz két alkalommal a Bandart Productions You-Topia című előadása. A Parastudio – Paraliturgikus és Rituálpedagógiai Egyesület színházpedagógiai munkacsoportja Liszkai Tamás vezetésével, egy workshop keretében készíti el Az állhatatos herceg – Helyzetgyakorlat egy témára Calderon nyomán című előadását a THEALTER fesztiválon.

A tervek szerint színes, ingyenes kísérőprogramokban az idén sem lesz hiány, az egész estés színházi előadások mellett zenei programot is kínálnak majd: Szemző Tibor formációja mellett bemutatkozik a Macskák Esernyővel, a Keddek, a szegedi Vacsora Zsuzsival, és visszatér Szegedre David Yengibarjan is. A Szentesi Horváth Mihály Gimnázium csapata a Klauzál téren szórakoztatja a nagyérdeműt a Szabadság határok nélkül című utcaszínházi előadással.

A szakmai programok részeként Jászay Tamás és Proics Lilla vezetésével naponta összeül a kritikus szekció. Idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja, lesz THEALTER Rádió, naponta frissülő THEALTER-blog, valamint a tavaly nagy sikerrel bemutatkozó blog jr., és mozgóképes tudósításokat is terveznek, valamint folytatódik a THEALTER Híradó sorozata.

A THEALTER plakátját idén is a Vajdaságból elszármazott Baráth Ferenc grafikusművész tervezte. A programsorozat fő helyszíne ebben az évben is a Régi Zsinagóga és a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza lesz, de a város számos pontján találkozhatnak a fesztivál programjaival a szegediek és a Dél-Alföld központjába látogatók.