2024. április 19., péntek

Oktatás a nyugat-balkáni stabilitásért

Navracsics: Az oktatás, a kultúra, a fiatalok és a sport bár nem szembetűnő, mégis szoros kapcsolatot teremt az államok között

Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, valamint Jadranka Joksimović, Szerbia EU-integrációjával megbízott tárca nélküli minisztere hétfői találkozóján egyetértettek abban, hogy az Európai Unióval való együttműködésben a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben a legtöbb lehetőséget a művelődés, az oktatás, a fiatalok és a sport rejti.

Az Európai Unió biztosa rámutatott, Szerbia EU-tagsága még a jövő kérdése, ám az európai integráció meghatározott szempontjai szerint Szerbia már része az uniónak. A Belgrádi Egyetem rektorátusán az újságíróknak rámutatott, tudomása szerint Szerbia célja, hogy az EU tagja legyen, ám ez nemcsak Szerbia számára fontos törekvés, hanem a Nyugat-Balkán és maga az Európai Unió számára is. Mint mondta, még sok a tennivaló, de az oktatás és a kultúra terén Szerbia és az EU együttműködése kiváló.

Navracsics látogatásának célja az EU által támogatott Erasmus Plus oktatási programban elért eredmények figyelemmel kísérése volt.

Vladimir Bumbaširević, a Belgrádi Egyetem rektora elmondta, 2001-től a mai napig az EU az egyetem 150 projektumát finanszírozta, hozzájárulva ezáltal az egyetem infrastrukturális fejlődéséhez, korszerűsíthették a felszerelésüket és az egyetemi tanárok képzéseken vehettek részt.

Jadranka Joksimović rámutatott, Szerbia aktív szerepet vállalt a Horizont 2020 tudományos programban, illetve az Erasmus Plus program megvalósításában is. Mint mondta, a kormány gazdasági reformájában kulcsfontosságú szerepet játszik az oktatási reform, ugyanakkor a gazdasági reformok alapja a tudás és az innováció, illetve a piac utáni igény. Elvárásainak adott hangot, miszerint a jövőben Szerbia és az EU tagállamai között sokasodnak majd az ifjúsági- és diákcsere-programok.

Navracsics Tibort fogadta Ivica Dačić külügyminiszter is, aki Szerbiának az Európai Unió kommunitariánus programjaiban való részvételéről tárgyalt a biztossal. Dačić felhívta Navracsics figyelmét arra, hogy Szerbia kezdeményezte a Nyugat-Balkán ifjúsága uniójának felállítását, amely a megkülönböztetés, az erőszak, a tolerancia hiánya ellen lépne fel, segítve ezzel a Nyugat-Balkán stabilitását.