2024. április 20., szombat

„Az együttműködési szándék és a békepolitika elleni támadás”

A szerbiai külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket továbbított Bosznia külügyminisztériumának az Aleksandar Vučić szerb kormányfő elleni szombati potočari támadás miatt

Szerbia tiltakozó jegyzéket küldött Bosznia-Hercegovinának az Aleksandar Vučić miniszterelnököt ért srebrenicai támadás miatt – közölte a szerb külügyminisztérium. Belgrád azt várja Szarajevótól, hogy kutassák fel és a törvények szerint büntessék meg az elkövetőket. Bosznia-Hercegovina elnöksége ugyancsak elítélte a szombati támadást. Tomislav Nikolić államfő szerint lincselési kísérlet történt Srebrenicában.

A szerbiai külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket továbbított Bosznia külügyminisztériumának az Aleksandar Vučić szerb kormányfő elleni szombati potočari támadás miatt. Mint ismeretes,az incidens azután történt, hogy Vučić és küldöttsége virágot helyezett el a potočari emlékműnél a srebrenicai mészárlás 20. évfordulója alkalmából szervezett kommemoráción, majd kifütyülték, sértegették, műanyag palackokkal, cipőkkel, kövekkel és más tárgyakkal dobálták meg.

„Aleksandar Vučić, a szerbiai kormány elnöke jelenlétével hajlandóságot mutatott arra, hogy tisztelettel adózzon a srebrenicai áldozatok előtt, és előrelépést tegyen a régión belüli viszonyok terén, amit a többi országtól is elvárunk. Bosznia tisztségviselőitől elvárjuk, hogy egyértelműen ítéljék el a szerbiai kormány elnöke elleni gyilkossági kísérletet” – áll a szerbiai külügyminisztérium tiltakozó jegyzékében.

„Szerbia külügyminisztériuma elvárja, hogy a boszniai illetékes szervek megtalálják a támadókat, és a törvények szerint büntessék meg őket, majd pedig értesítsék Szerbiát az eljárás kimeneteléről.”

Bosznia-Hercegovina háromtagú államelnöksége elítélte az Aleksandar Vučić szerb miniszterelnököt ért szombati incidenset, és követeli a hatóságoktól, hogy minél hamarabb azonosítsák a rendbontókat, valamint vizsgálják ki, hogy mulasztottak-e a biztonsági szervek; az Európai Unió is vizsgálatot követel. A boszniai államelnökség köszönetet mondott Vučićnak, aki a megbékélés jegyében látogatott Srebrenicába, hogy fejet hajtson az áldozatok emléke előtt. Közleményükben hangsúlyozták, hogy a történtek ellenére is kiállnak a bosnyák–szerb megbékélésért, a két ország közötti kapcsolatok fejlesztéséért, valamint a megrendült bizalom helyreállításáért. Igor Crnadak boszniai külügyminiszter, akinek a szerb tiltakozó jegyzéket átadták, a legélesebben elítélte a szerbiai miniszterelnök elleni támadást.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszel nevében alapos, mindenre kiterjedő vizsgálatot követelt, és azt hangsúlyozta, hogy az incidens tönkretette a megemlékezés szellemiségét.

Ćamil Duraković, Srebrenica polgármestere elnézést kért a miniszterelnöktől, szerinte nem helyiek, és nem is az áldozatok hozzátartozói voltak a rendbontók. Hozzátette, hogy több tízezren voltak jelen a megemlékezésen, míg az agresszív zavarkeltők csupán 10–15-en.

A szerb miniszterelnök elleni atrocitást a Srebrenicai Anyák nevű szervezet is elítélte, mert szerintük ezzel az elkövetők az áldozatokat és a hozzátartozóikat is megsértették.

A szerb kormány szinte minden tagja, valamint a szerb pártok vezetőinek többsége is megszólalt az ügyben: egyhangúlag ítélték el a szombati eseményt. Tomislav Nikolić szerb államfő lincselési kísérletnek nevezte a történteket. Szerinte mindez egyes politikai és vallási vezetőknek a szerbekről alkotott gondolatvilágát tükrözi. Nikolić szavai szerint Vučićot azért támadták meg, mert Szerbiát képviselte, és mert megbékélésre nyújtotta a kezét. Az államfő gratulált a miniszterelnöknek bátorságáért, a biztonsági embereknek pedig hűségükért. Nikolić hozzátette, Szerbia álláspontja továbbra is baráti marad a többi nemzet irányában.

Többszörös emberölési kísérletnek minősítette az esetet Nikola Selaković szerb igazságügyi miniszter, aki szerint a boszniai sajtó napok óta olyan hangulatot keltett, amely a támadó fellépéséhez vezethetett. Ivica Dačić szerb külügyminiszter szerint ez nemcsak a szerb kormányfő, hanem egész Szerbia, valamint az ország együttműködési szándéka és békepolitikája elleni támadás volt.

Milorad Dodik Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaságnak az elnöke így fogalmazott: az Aleksandar Vučićot ért incidens rávilágít a boszniai társadalom mély megosztottságára, illetve a srebrenicai mészárlás témakörének túlpolitizáltságára.

– Egy jól szervezett és előkészített támadást hajtottak végre – nyilatkozta Aleksandar Vučić hazatérése után Belgrádban, a rendkívüli kormányülést követően. „Nekem a szemüvegemen kívül semmi sem hiányzik. Kicsit fáj a kezem, nem tudom, mitől. Az alsó ajkam is kicsit fáj. Szóval lényegében semmi bajom. Engem az érdekel, hogy ezek az emberek mind megértsék, hogy erőszakkal semmilyen módon nem győzhetnek. Semmilyen módon sem!” – mondta többek között.