2024. március 29., péntek

Három gyerek fulladt a Tiszába Gyálánál

A búvárok megtalálták a szerencsétlenül járt gyerekek holttestét – A tiltás ellenére lejártak a Tiszára fürödni

Szombaton délután a Gyála melletti Tisza-szakaszon egy eldugott, aprócska, homokos partszakaszon öt falubeli 12–15 éves gyerek játszott, amikor bekövetkezett a tragédia. A víz szélében egymásra rakott homokzsákokról szoktak ugrálni az ide lelátogató fürdőzők. A nem kijelölt, illegális strand annyira eldugott helyen van, hogy csak azok tudják megközelíteni, akik egyszer már jártak ott.

A csendőrség búvára az áldozatok keresésére indul (Fotó: Gergely József)

A csendőrség búvára az áldozatok keresésére indul (Fotó: Gergely József)

Délután fél négy tájban az illegális strandon játszó gyerekek közül a legidősebb, a 15 éves Kristijana Popović túl mélyre merészkedett a vízbe, minden bizonnyal elvesztette lába alatt a talajt, és mivel nem tudott úszni, fuldokolni kezdett. Ezt látva a csoportban lévő két fiú, a 13 éves Danijel Ivanov és a 12 éves Milenković László, aki állítólag tudott úszni, a bajba jutott lány segítségére sietett, de eddig nem tisztázott körülmények között mind a három vízben tartózkodó gyerek a hullámsírba veszett.

A ötfős társaság folyóparton maradt két tagja, két kislány megpróbált segítséget hívni, ugyanis a három gyerek eltűnésének a helyszíntől alig száz méterre üzemel egy vízkiemelő szivattyú, amelynek kezelőjét értesítették, hogy három társuk elmerült a vízben. A pumpa kezelője lesietett a partra, de ő sem tudott segíteni, a három gyereket nyom nélkül elnyelte a Tisza. A két gyerek értesítette a szüleiket, és a rendőrséget is hívták mobiltelefonon négy óra után néhány perccel.

A helyszínre érkezett rendőrök megtalálták az eltűnt gyerekek lábbelijét a strandon, és a két másik gyerek elbeszélése alapján a csendőrség és a zentai székhelyű Tisza Mentőcsapat búvárai megkezdték a folyó part menti szakaszának átvizsgálását. Időközben besötétedett, de a keresést csak tíz órakor hagyták abba, de akkor még nem sikerült az áldozatok nyomára bukkanni.

Vasárnap dél tájban folytatódott a keresés, és a csendőrség egyik búvára csakhamar rábukkant a vízbe fulladt Kristijanaholttestére az eltűnése közelében, mintegy öt méter mélyen a folyómederben. Nem sokkal azután, féle egy tájban az egyik fiú holttestét is meglelték, és kiemelték a zavaros vízből. A másik fiú élettelen tetemét később, délután négy óra tájban találták meg a búvárok, a két másik áldozattól valamivel lejjebb bukkantak rá. A nagybecskereki körzeti ügyészség a rendőrséget bízta meg a helyszínelés elvégzésével, amely az esti órákig tartott, a másik fiú teteme azonban lapzártáig nem került elő.

A szerencsétlenül járt lány anyja, Savka Janković lapunknak elmondta, hogy a lány elkéredzkedett otthonról, azzal az ürüggyel, hogy a barátnőjéhez megy, nem is sejtette, hogy lementek a Tiszára, ahol bekövetkezett a tragédia. Mint mondta, nem engedték volna el a Tiszára, hiszen úszni sem tud. Két testvére siratja otthon.

Az egyik szerencsétlenül járt fiú, Danijel és két testvére apjukkal, Dušan Ivanovvalél, anyjuk már korábban elhagyta a családot. Az apa a tragédia idejénéppen napszámban dolgozott, amikor értesült a szörnyű tragédiáról. A szociális segélyből élő csonka családot súlyosan érintette a szörnyű baleset híre. A harmadik áldozat, Milenkovics László állami gondozásból került egy gyálai családhoz. A helybeliek szerint sokat csavargott, nehezen kezelhető fiú volt.

A tragédia helyszínén tartózkodó 63 éves Milan Belančić gyálai lakos elmondta:

– Gyálán még sohasem történt a mostanihoz hasonló tragédia, amikor is egyszerre hárman fulladtak a Tiszába. A falu lakossága megdöbbenve értesült a tragédiáról, annál is inkább, mert szegény sorsú, nehéz körülmények között élő családokat sújtott a szerencsétlenség. Általában a faluból a keresztúri homokos strandra járnak fürödni, az ilyen és hasonló illegális, eldugott fürdőhelyek nagyon veszélyesek, és távol vannak a falutól, ha bajba kerül valaki, nem sok esély van a gyors beavatkozásra és a mentésre – mondta Milan Belančić.