2024. április 25., csütörtök

Nyolcadszor is MAdT

Negyvenegy résztvevőt várnak a vasárnap kezdődő színjátszótáborba
A táborban minden évben kiváló hangulatú munka folyik

A táborban minden évben kiváló hangulatú munka folyik

Vasárnap kezdődik Zentán a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók nyolcadik tábora, amelybe a szervezők negyvenegy résztvevőt várnak. Az egyhetes táborban két színjátszó, egy mozgásszínházi és egy rendezői csoportban zajlik majd a munka. A részletekről a szervezők, Hajvert Lódi Andrea, Raffai Ágnes és Varga Tamás nyilatkoztak lapunknak.

– A MAdT mindannyiunk szíve csücske, ha visszagondolok az elmúlt évek táboraira és résztvevőire, akkor nagyon büszke vagyok – hangsúlyozta Raffai Ágnes, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség ügyvezetője. – A mi kis Vajdaságunkban valahogy minden összekapcsolódik: vannak csoportvezetők – ki tudja, honnan: ők is színjátszók voltak, és rájuk hagyományozódott ez a feladat, vagy már száz éve csoportot vezetnek, esetleg kiszemeltük és behúztuk őket a Deszkára fel! képzésbe, ahonnan aztán nincs menekvés –, akik felfedezik, összetoborozzák, elhívják a gyerekeket, ami talán az egyik legnehezebb feladat, termet keresnek maguknak, amit szintén csak leírni egyszerű, dolgoznak, alkotnak, óriási lelkesedéssel, gyakran mindenféle támogatás és dicséret nélkül, minden eléjük tornyosuló akadályt leküzdve vagy megkerülve. Munka közben könnyen színpadszerelmes lesz a színjátszó, a fesztiválokon barátkozik, és fejlődni is akar, ezért eljön a táborba, ahol kap egy adag új lendületet, tudást, majd hazamegy, és tovább alkot, esetleg a barátait, az ismerőseit is bevonja a munkába, és ezáltal is szélesíti a kört, néhány évvel később pedig talán már ő vezeti csoportot, és ő próbálja bevonni a fiatalokat a munkába. Nekünk az a feladatunk, hogy lehetőséget és teret biztosítsunk a folyamat minden egyes láncszeméhez, ahhoz, hogy a fiatalok tudjanak tanulni, fejlődni és alkotni is, ahhoz, hogy a legnehezebb, legkilátástalanabb időszakokban se vesszen el a lelkesedésük, illetve ahhoz is, hogy legyen hol feltöltődniük, hogy legyen kiktől segítséget kérniük.

– Mivel Andi és Gigi gyermekáldás miatt kénytelenek voltak kihagyni a tavalyi MAdT-ot, ezért rám és Kálló Lillára hárultak a szervezéssel kapcsolatos feladatok, amelyek végül életre szóló élményt nyújtottak számunkra – emlékezett vissza a tavalyi táborra Varga Tamás, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmunkatársa. – Első MAdT-osként nem tudtam, hogy mire számíthatok. Hallottam már másokat ódákat zengeni arról, hogy milyen jó a hangulat, mennyit lehet tanulni, meg hasonlók, de amikor az ember megtapasztalja azt, amit addig csak elképzelt, és az élmény többszörösen felülmúlja a képzeletét, akkor az általában ámulatba ejti. Valahogy így történt ez velem is tavaly. Nem igazán lehet szavakba önteni azt a levegőben tapintható pezsgést és szikrázó energiát, ami végig körülveszi a tábort, azt a bensőséges hangulatot, ami a csoportok próbáit jellemzi, mert az igazán maradandó élményeket csak megélni lehet – fogalmazott Varga Tamás. Hozzátette: izgatottan várja a vasárnapot, mert bár rengeteg tennivalójuk lesz, és a meleg sem fogja kímélni őket, számunkra ez jelenti a nyarat: a rekkenő hőség és a MAdT. De nemcsak számukra, hanem sok színjátszói számára is, akiknek körében továbbra sem csappan az érdeklődés a tábor iránt, hiszen a szervezők negyvenegy résztvevőt várnak a MAdT-ba.

– A tábor helyszínét idén is a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, illetve a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ közösségi terei képezik, ezenkívül egy új, külső helyszínt is birtokba vehet majd a rendezői csoport, Szorcsik Kriszta színművésznő magánlakásán is folynak majd a próbák. Az egyhetes táborban négy csoportban zajlik majd a munka: két színjátszó, egy mozgásszínházi és egy rendezői csoportban – magyarázta Hajvert Lódi Andrea, a VMMI drámapedagógusa, a tábor szakmai koordinátora. – Minden csoportnak lesz napi egy beszédtechnika-órája, amelyet Hernádi Krisztina beszédtanár tart, aki Budapestről érkezik. Krisztina először vesz rész a táborban, nagyon örülünk, hogy elvállalta ezt a felkérést, hiszen nagy tapasztalata van a színészképzés terén. Ugyancsak először tanít majd a táborban Hajós Zsuzsa színész-drámatanár, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ munkatársa, aki Magyarország-szerte elismert szakember színházi nevelési foglalkozások rendezőjeként és írójaként, illetve színész-drámatanárként. A harmadik előadó, aki szintén először vesz részt a MAdT munkájában, Tóth Zoltán drámatanár, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tanára, a drámaképzés munkaközösség vezetője. A friss munkaerő mellett a régi és jól bevált szakemberek sem maradnak ki az idei táborból sem, természetesen itt lesz a magyarkanizsai származású Kiss Anikó néptáncoktató és rendező-koreográfus, aki a mozgásszínházi csoportot vezeti már évek óta, és velünk lesz a zentai születésű színművésznő, rendező-koreográfus, Táborosi Margaréta is, aki immár az újvidéki Művészeti Akadémia tanáraként a rendezői csoporttal fog dolgozni. Egy esti mozizás erejéig vendégünk lesz Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező Szabadkáról, aki a filmes világba kalauzolja el a tábor résztvevőit. Tizenhat vajdasági településről várjuk a fiatalokat, ezenkívül a Muravidékről, Magyarországról és Belgiumból is érkeznek résztvevők. Izgatottan készülünk a kezdésre, reméljük, hogy nagyon hasznos egy hetet tölthetnek majd együtt a fiatalok – tette hozzá Hajvert Lódi Andrea.

A tábor gálaműsorát július 19-én, vasárnap délelőtt 11 órai kezdettel tartják meg a zentai Művelődési Házban, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak.