2024. április 24., szerda

Vučićot szívesen fogadták Srebrenicában

Az áldozatok édesanyjait tömörítő szervezet tagjaitól Srebrenica virágát kapta – A kormányfő a megbékélés fontosságát hangsúlyozta

Valamivel 10 óra után érkezett meg a Potočariban lévő emlékközpontba Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő, aki részt vesz a srebrenicai népirtás 20. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésen. A Srebrenicai Édesanyák nevű szervezet tagjai köszöntötték őt érkezésekor, egyikük Hatidža Mehmedović pedig a Srebrenica virága nevű jelvényt tűzte a hajtókájára.

A szervezet tagjai kezet ráztak vele és megcsókolták a szerb kormányfőt, ezzel egy időben az egybegyűlt polgárok egy része bekiabálásokkal és füttyszóval tiltakozott.

Korábban Vučić arról beszélt, hogy ma Szerbia egyértelműen elítéli a Srebrenicán elkövetett szörnyű bűncselekményt és a megbékélés érdekében kezét nyújtja mindenkinek, politikai elkötelezettségtől függetlenül és Szerbia kormánya a bosnyákokkal való együttélés mellett tör lándzsát.

A kormányfő nyilvános levélben fejtette ki álláspontját, mielőtt Srebrenicára utazott.

„Húsz év telt el a szörnyű bűncselekmény elkövetése óta. Nincsenek szavak, amelyek leírhatnák a sajnálatot és szomorúságot az áldozatok miatt mint ahogy a dühöt és az elkeseredettséget sem, azokkal szemben, akik ezt a szörnyű gaztettet elkövették. Szerbia egyértelműen elítéli ezt a szörnyű bűncselekményt és igyekszik az igazságszolgáltatás elé állítani mindenkit, aki ebben részt vett” – írja.

„Kötelességem fejet hajtani az áldozatok előtt, ez egy olyan lépés, amellyel jövőnket is meghatározzuk. Közös jövőnk pedig nem áldozható fel semmiféle személyes vagy nemzeti önzőség miatt. Ilyesminek nincs helye ilyen nagyszámú síremlék előtt” – írja még.