2024. április 16., kedd

„A tájékoztatási eszközök nem némulhatnak el”

A Nemzeti Kisebbségek Tanácsán a kormányfő arra szólította fel az állami szerveket, hogy lássanak neki a kisebbségeket érintő oktatási és tájékoztatási gondok megoldásához

– A kormány határozott szándéka, hogy a legmagasabb szinten foglalkozzon az ország területén élő nemzeti kisebbségeket érintő kérdésekkel – jelentette ki Aleksandar Vučić kormányfő, a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának elnöke a tanács második alkalommal megtartott ülésén.

A kormányfő kiemelte, az állami költségvetésben kialakuló hiány aktív csökkentésével a kormány világosan tudatta minden polgár számára – attól függetlenül, hogy a többségi nemzethez vagy a nemzeti kisebbségekhez tartoznak –, hogy egyformán biztosítani szeretné az alkotmány adta jogokat. A kormány sajtóközleményében kiemelték, az ülésen jelen levő nemzeti tanácsok képviselői, illetve az államvezetőség megállapodott abban, hogy az Emberi és Kisebbségi Jogok Hivatalának közvetítésével a külügyminisztérium olyan találkozókat szervez majd, amelyek hozzájárulnak a nemzeti kisebbségek anyaországaival kialakított bilaterális kapcsolatok erősítéséhez.

– Az effajta párbeszéd az egyedüli mód arra, hogy nemzeti hovatartozástól függetlenül, minden polgár érezhesse saját, illetve az állam fejlődését – emelte ki a kormányfő.

Egy olyan akcióterv kidolgozása mellett, amely a nemzeti kisebbségek helyzetének javítását szolgáló kulcsfontosságú dokumentum, a kormányfő arra szólította fel az állami szervek képviselőit, hogy minél gyorsabban lássanak neki a nemzeti kisebbségeket érintő, oktatással és tájékoztatással kapcsolatos gondok megoldásához.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke lapunknak kiemelte, a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának második rendes ülésének fő témája azok a nemzeti tanácsok képviselői és az illetékes – a tájékoztatási és az oktatási – miniszter közötti közvetlen megbeszélések voltak, amelyek az elmúlt két hónapban zajlottak le, és amelyeknek egyik eredményeképp a helyi médiák magánosításának a határideje kitolódott október végéig.

– Ezen az ülésen is a kisebbségi helyi, önkormányzati média magánosításának a kérdése került előtérbe, amelynek megoldására – a törvényes kereteket és az európai uniós elvárásokat szem előtt tartva – azzal bízta meg a kormányelnök az illetékes államtitkárt, hogy mielőbb keressen és találjon olyan megoldást, amely orvosolja azt a létbizonytalanságot, amelyben a nemzeti kisebbségek helyi médiájuk sorsát jelenleg látják. A tartós megoldás lényege, hogy ezek a tájékoztatási eszközök semmiképp sem némulhatnak el, s az elmúlt évekhez hasonló módon és nyelven szolgálják saját kisebbségi közösségüket még hosszú évtizedeken át – mutatott rá Hajnal Jenő.